Нападателят в Австрия е бил сам

Следователите продължават да проучват видеозаписи

Новини
18:21 - 03 Ноември 2020
2251
Нападателят в Австрия е бил сам

Австрийският вътрешен министър Карл Нехамер заяви днес, че събраните досега доказателства не дават индикации, че е имало втори нападател при терористичната атака във Виена, предаде Асошиейтед прес, цитирана от БТА.

Министърът каза, че видеозаписите не предоставят доказателства за още един терорист, участвал в нападението, въпреки че това не може да се изключи.

По думите на Нехамер, следователите продължават да проучват видеозаписи от местопрестъплението, които бяха предоставени на полицията от граждани. "Засега не можем категорично да кажем, колко престъпници носят отговорност за извършеното", добави министърът, цитиран от ТАСС.

Двадесетгодишният нападател, идентифициран като Куйтим Файзулаи, с двойно гражданство на Австрия и Северна Македония, бе застрелян от полицията минути след началото на атаката снощи, която властите определиха като ислямистко екстремистко нападение. При нападението загинаха четирима души.

Нехамер заяви, че броят на ранените се е увеличил до 22. Той каза, че 14 души, свързани с нападателя, са задържани за разпит, след претърсвания на 18 жилища във Виена и околностите й.

Извършителят на атаката е успял да "заблуди" програмата за дерадикализация, в която е бил включен заради опит да замине за Сирия и да се присъедини към "Ислямска държава", както и натоварените с наблюдението му служители, заяви министърът, цитиран от Франс прес.

Нападателят е бил неутрализиран от въоръжени полицаи за девет минути, след като на място бил повикан екип от специално полицейско подразделение, каза Нехамер и добави, че без тяхната намеса е можело да има още жертви, предаде Ройтерс.

Министърът заяви, че преди атаката Файзулаи е качил на страницата си в Инстаграм снимка, на която позира с две от оръжията, използвани по-късно от него при нападението. "(Заподозреният) е носел фалшив колан с експлозиви, автомат, пистолет и мачете за извършване на тази отвратителна атака срещу невинни граждани", допълни Нехамер.

Австрийските власти все още се опитват да установят, дали не се подготвят нови терористични атаки. Жителите на Виена бяха призовани, ако е възможно днес да си останат у дома, а децата да не ходят на училище. Тази сутрин в града бяха мобилизирани 1000 полицаи.