Нападнаха датската премиерка на улицата

Мъжът е арестуван и предстои да бъде разпитан

Новини
12:55 - 08 Юни 2024
2725
Нападнаха датската премиерка на улицата

Премиерът на Дания Мете Фредериксен е била нападната в петък от мъж на улица в Копенхаген, съобщиха от канцеларията й. От администрацията съобщават, че Фредериксен е „шокирана от случилото се“, но няма да коментират повече. 

"Датският министър-председател Мете Фредериксен днес беше нападната и удряна от мъж на улица „Култорвет“ в Копенхаген. Мете естествено е шокирана от нападението. Трябва да кажа, че това шокира и всички нас, които сме й близки", заяви министърът на околната среда Магнус Хойник пред "X". Мъжът подгонил Фредериксен и я ударил няколко пъти по главата. Не е ясно дали Фредериксен е била ранена от нападателя.

Мъжът, който е атакувал министър-председателя, е бил арестуван. Мотивите на нападателя все още не са известни. Очевидци го описват като висок, слаб и рус. 

Датската полиция съобщи, че 39-годишният мъж ще се яви на предварителен разпит във връзка с нападението над министър-председателката на страната.

Фредериксен, която е председателка на Датската социалдемократическа партия и от 2019 г. премиер на Дания, е била нападната от мъж на площад "Култорвет" в Копенхаген. Според очевидци, цитирани от Ройтерс, тя си е тръгнала от площада след случилото се под ескорт от охрана, без видими следи от наранявания.

Полицията съобщи, че заподозреният ще се изправи пред съда в Копенхаген за разпит, но не предостави повече подробности. Не е ясен какъв е бил мотивът за нападението, което се случва два дни преди изборите за Европейски парламент, нито дали нападателят е носил оръжие.

Насилието се превърна в тема в цяла Европа по време на кампанията за европейските избори. Министър-председателят на Словакия Роберт Фицо се възстановява от опит за убийство, извършен от въоръжен мъж, а евродепутатът социалдемократ Матиас Еке беше пребит по време на предизборна кампания в Германия. По данни на полицията във вторник политик от крайнодясната партия „Алтернатива за Германия“ е бил намушкан с нож в Манхайм в югозападната част на Германия.