Напаст: Дървеници налазиха Париж

Гадините са навсякъде - в киносалоните, театрите, ресторантите, кафенетата, хотелите, летищата, в куфарите и в дрехите на пристигащите

Новини
15:50 - 06 Октомври 2023
2744
Напаст: Дървеници налазиха Париж

Париж е градът на блясъка и модата, на романтиката и на влюбените, на историята и на славното минало, на музеите и парковете, на внушителните сгради и на големите булеварди, на Сена с нейните мостове и корабчета.

Но в последно време Париж се превърна в епицентър на медийното внимание по един коренно различен повод. Всъщност за цяла Франция се говори по същия повод не само във френските медии, но и в чуждeстранните.

И този повод едно създание с размерите на семка от ябълка и с внушителното латинско наименование cimex lectularius, по-известно сред широката общественост като дървеница. Това насекомо придоби световна слава, равняваща се едва ли не на тази на енигматичната Джоконда на Леонардо да Винчи, изложена в парижкия музей Лувъра.

Ако се съди по информациите на местни, но също и на чужди медии, дървениците са навсякъде в Париж и в цяла Франция.

В столицата те са в киносалоните и театрите, в ресторантите и кафенетата, в хотелите и апартаментите, в метрото и крайградските влакове, в автобусите, на терминалите на летищата, в куфарите и в дрехите на пристигащи

във Франция. И всичко това поражда все по-ескалираща психоза не само у французите, но и у онези, които планират пътуване до Франция, или пък у онези, които ще участват в олимпийските игри в Париж догодина, а също и у организаторите на голямата спортна проява.

Дървениците не скачат и не летят за разлика от други насекоми, склонни също да предизвикват подобна психоза, като например бълхите или комарите.

Дървениците се хранят с човешка кръв.

И притежават едно уникално качество, за което хората само могат да си мечтаят. Дървениците са способни да останат живи месеци, ако не и година, без да се хранят, посочва Асошиейтед прес. Без обичайната им прехрана - кръвта, те могат да забавят метаболизма си и просто да си кротуват и да чакат появата на плячка.

Въглеродният диоксид, който всички човешки същества отделят, реактивира дървениците и

те отново се впускат в обичайното си занимание - смучене на човешка кръв,

разказва френският ентомолог Жан-Мишел Беранже, който в последните седмици редом с дървениците и заради тях се превърна също в истинска медийна звезда. Почти всяка френска или чужда медия, която пише за дървениците във Франция, цитира този специалист, който отглежда и изследва дървениците в лабораторията си в университетската болница "Медитеране" в южния френски град Марсилия.

"Това не е проблем, свързан с хигиената. Единственото нещо, което интересува дървениците е вашата кръв",

казва ентомологът Беранже. "Независимо дали живеете на сметище или в палат, за дървениците е едно и също", допълва той.

В миналото дървениците са били често срещано явление, но в даден момент от 20-и век, около 50-те години те вече не са били такава напаст благодарение на мощни инсектициди, които впоследствие бяха забранени заради вредното им влияние върху хората, припомня Франс прес. Постепенно обаче гадинките започват да се завръщат на житейската сцена, особено в гъстонаселени мегаполиси като Ню Йорк. С ерата на глобализацията дървениците стават и пътешественици по света.

Благорадение на търговията и на туризма те могат да достигнат до всяка точка на планетата ни,

посочват Франс прес и Асошиейтед прес. Може да се каже, че голямото завръщане на дървениците в развитите страни е било преди около тридесетина години, като факторите за това са до известна степен и засиленото потребление на стоки втора ръка, допълва Франс прес.

Преди около месец френски медии съобщиха за случаи на дървеници в парижки киносалони, след което постепенно медиите бяха залети с информации за поява на дървеници къде ли не. Така дървениците станаха "любима тема" не само на медиите, но и по терасите на френските ресторанти и кафенета или сред пътниците в градския транспорт.

"Дървениците ще ме подлудят, не спирам да се чеша само като чуя да се говори за тях, имам чувството, че те са навсякъде по мен", споделя пътничка в парижкото метро, цитирана от Франс прес. Телевизия Бе Еф Ем пък редовно разказва за

пътници, които щателно оглеждат седалките в превозните средства, преди да рискуват да седнат на тях.

Все повече пътници в метрото на Париж дори предпочитат да не сядат изобщо въпреки дългото пътуване. Освен с информации за появили се дървеници почти навсякъде в Париж и други селища, социалните мрежи бяха залети и с любителски кадри на неидентифицирани животинки уж лазещи в превозните средства, по терминалите на летищата, по седалките на кината. Пред телевизия Бе Еф Ем пожелала да запази анонимност парижанка разказа как била налазена от дървеници, докато гледала филм в парижки киносалон. Когато се прибрала у дома си, тя изпрала дрехите си, но пропуснала да изпере раницата си и оттам гадинките плъзнали из дома ѝ...