Наплюха посланика на Полша в Израел

Арестуваният 65-годишен евреин твърди, че бил изхвърлен от посолството в Тел Авив

Новини
18:02 - 15 Май 2019
1794
Наплюха посланика на Полша в Израел

Посланикът на Полша в Израел е бил наплют, докато е седял в колата си в Тел Авив, съобщиха от местната полиция. Полското правителство е осъдило инцидента, който съвпада с увеличаване на напрежението между двете страни, предава агенция Ройтерс.

„Много съм разтревожен да чуя за расистката атака срещу посланика на Полша в Израел Магиеровски. Полша осъжда категорично ксенофобския акт на агресия. Насилието срещу дипломати или други граждани никога не трябва да бъде толерирано“, написа полският премиер Матеуш Моравиецки в „Туитър“ в сряда.

Говорител на израелска полиция съобщи в сряда, че 65-годишен израелски архитект е бил арестуван във връзка с инцидента с плюенето на вторник. На съдебно заседание в сряда му е наложен домашен арест, докато полицията не приключи разследването си, каза неговият адвокат.

Полското външно министерство призова посланика на Израел във Варшава Анна Азари по въпроса, каза говорителката на министерството пред държавната информационна агенция PAP.

„Инцидентът се разследва от полицията. Изразяваме най-голямото си съчувствие към посланика и нашия шок от нападението“, заяви говорителят на израелското външно министерство Емануел Нахшон.

Полско-израелските отношения се влошиха през последните месеци вследствие на обвиненията, че националистическото правителство на Варшава е толерирало възраждането на антисемитското поведение, което то отрича.

Стотици крайно-десни демонстранти излязоха в събота във Варшава, за да протестират срещу американския закон за реституция на еврейската собственост, конфискувана по време на Втората световна война, все по-важен въпрос в изборните кампании в Полша.

Дейвид Йохан, адвокатът на заподозрения, заяви пред репортери, че неговият клиент е бил изхвърлен от полското посолство във вторник, след като се е опитал да разпита за реституцията.

По-късно, извън посолството, предполагаемият нападател „се приближил до колата на полския посланик в Израел, отворил вратата и го заплюл“, каза говорителят на полицията Мики Розенфелд.

Йохан каза, че нападението не е било умишлено.

„Моят клиент се е разхождал по улицата, а превозно средство на посолството го е чукнало - каза адвокатът пред репортерите. - Клиентът ми се извини на разпита. Каза, че дори не знаел, че това е самият посланик“.

Правителството на „Право и Справедливост“ заяви, че Полша, която имаше една от най-големите еврейски общности в света, преди да бъде почти напълно унищожена от нацистките окупатори, е била жертва на Втората световна война и затова не бива да бъде обременена с никакви финансови задължения.

На снимката: Полският премиер Матеуш Моравиецки написа в сряда, че насилието срещу дипломати или други граждани не трябва да бъде толерирано