Напрежението продължава: Зеленски мина през Полша , но не се срещна с лидерите ѝ

Полша удъожи забраната за внос на украински стоки, което не се хареса на Зеленски

Новини
09:13 - 24 Септември 2023
3540
Напрежението продължава: Зеленски мина през Полша, но не се срещна с лидерите ѝ

Украинският президент Володимир Зеленски спря в Полша и връчи награди на двама доброволци, но не се срещна с официални представители на страната, предадоха Укринформ и Ройтерс. Вчера полският министър-председател Матеуш Моравецки втвърди тона към украинския президент по повод изказването му пред Общото събрание на ООН. Причина за напрежението стана спорът между двете държави, разразил се заради зърнената търговия. "Никога повече не обиждайте Полша", обърна се Моравецки към Зеленски.

Късно снощи в Полша Зеленски даде висока оценка на работата на полските граждани и доброволците по време на кратка спирка в Люблин на връщане към Украйна от официални посещения отвъд Атлантика. Той отбеляза в Телеграм, че "На път за Украйна имах честта да отбележа в Люблин усилията на полските граждани и доброволци. Бианка Залевска е журналистка, която от 2014 г. отразява руската агресия срещу Украйна и разпространява истината за това, което се случва заради нахлуването на руското зло. През юли 2014 г. тя беше тежко ранена, но не спира да се бори за доброто. Нейните доброволчески усилия спасяват живота на много украинци, включително на деца, които са транспортирани за лечение в детски болници в Полша. Благодарим ѝ за това!", се казва в публикацията.

Президентът Зеленски похвали и Дамян Дуда, лекар от спасителната служба, ръководител на доброволен медицински екип, който е и част от преподавателския състав на университета "Мария Кюри-Склодовска" в Люблин. "Всички предизвикателства по общия ни път са нищо в сравнение с факта, че между нашите народи има такава сила", заключи Зеленски и награди двамата доброволци с орден "Княгиня Олга" II степен, както и с орден "За заслуги" III степен.