Напрежението се усеща: Издънка на Жирона

Алавес не затрудни Барса, бразилец с гол и червен картон за минути

Спорт
09:03 - 04 Февруари 2024
6409
Напрежението се усеща: Издънка на Жирона

Жирона загуби две точки в борбата за първото място в Ла Лига. Тимът завърши наравно 0:0 у дома срещу Реал Сосиедад в мач от 23-тия кръг на испанския шампионат.

След ремито Жирона е втори в класирането с актив от 56 точки, на 1 зад лидера Реал Мадрид. „Лос бланкос“ са с мач по-малко. Предстои им дерби с Атлетико Мадрид и при положителен резултат могат да се откъснат напред.

Жирона и Сосиедад изиграха равностоен мач. Нито един от двата отбора не създаде достатъчно на брой голови положение, за да може с чиста съвест да заяви, че е изпуснал победата.

Първият голов шанс в мача се откри пред Виктор Циаганков четвърт час след началото. Той стреля директно от пряк свободен удар, но Алекс Ремиро съумя да спаси.

В средата на първата част топката навести мрежата на Реал Сосиедад. Янхел Ерера вкара, но попадението не беше зачетено заради засада в развитието на атаката.

В 51-вата минута гостите бяха близо до гола. Шералдо Бекер овладя на границата на наказателното поле и отправи коварен удар. Топката премина на сантиметри покрай целта.

Към края на редовното време емоциите взеха връх. Треньорът на домакините Мичел изпусна нервите си край тъчлинията и беше изгонен с директен червен картон.

Дълбоко в добавеното време Жирона беше много близо до победен гол. Валери Фернандес получи от Ян Коуто, но ударът му не намери целта.

Барселона спечели с 3:1 гостуването си на Алавес от 23-тия кръг на Ла Лига. Точни за каталунците бяха Роберт Левандовски, Илкай Гюндоган и резервата Витор Роке, а за домакините – Сами Омородион.

„Блаугранас“ трябваше да доиграят срещата с човек по-малко, тъй като 18-годишният бразилец си изкара втори жълт, респективно червен картон около четвърт час преди изтичането на редовното време. Това не повлия върху крайния резултат.

С успеха Барса събра 50 точки и заема третото място в класирането на Ла Лига. Алавес е 12-и с 26.

Мачът започна по-добре за тима на Шави Ернандес, който излезе напред в резултата в средата на първата част. Илкай Гюндоган пусна чудесен извеждащ пас към Роберт Левандовски. Полският национал се отскубна и елегантно копна вратаря за 1:0.

В 36-ата минута капитанът на гостите Иняки Пена направи страхотно спасяване. Йон Гуриди засече с глава центриране и насочи топката под напречната греда. Стражът обаче се справи.

В началните минути на втората част паднаха три гола. Първо, Барселона удвои преднината си. Педри аситира на Гюндоган в 49-ата минута. Бившият футболист на Манчестър Сити порази целта – 2:0.

Секунди по-късно Алавес намали изоставането си. Омородион реализира от близко разстояние.

В 59-ата минута в игра се появи зимното попълнение на Барса Витор Роке, който се разписа четири минути по-късно за 3:1.

В 72-рата минута тийнейджърът изпусна нервите си и си изкара втори жълт картон. Съответно Барселона трябваше да доиграе мача с човек по-малко. Шампионите съхраниха комфортния си аванс без колебание и спечелиха трите точки.


В по-ранния мач от испанския шампионат Гранада и Лас Палмас завършиха 1:1. Гранада остана с човек по-малко на терена още в 21-вата минута, когато бе изгонен с червен картон полякът Камил Пятковски. Въпреки че бе с десет души на терена тимът на домакините поведе преди края на първата част с попадение на Бруно Мендес.

Пехино изравни за Лас Палмас в 68-ата минута на мача. Малко след това бе изгонен от пейката резервният вратар на гостите Арон Ескандел заради неспортсменско поведение. До края на срещата резултатът се запази.