Напук на 0% ДДС: Хлябът не само не е поевтинял, а е поскъпнал

Мярката се оказа безсмислена и облагодетелства търговците, а не производителите

Новини
20:41 - 01 Септември 2023
3893
Напук на 0% ДДС: Хлябът не само не е поевтинял, а е поскъпнал

ь

Напълно безсмислено се оказа ДДС-то върху хляба да бъде премахнато. На практика, от въвеждането на мярката са се възползвали производителите и търговците, а не потребителите. Цената не е станала по-достъпна.

Ефектът от нулевата ставка по ДДС върху цената на хляба е траел съвсем кратко и към днешна дата вече не оказва никакво влияние. Същата тенденция е забелязана и в Германия и в Испания. Това се твърди в анализ на Института за пазарна икономика, публикуван в последния му бюлетин.

Нулевото ДДС бе въведено за хляба, хлебните изделия и брашното през юни 2022 г. от тогавашното правителство, за да паднат цените на тези важни за потребителската кошница стоки. Мярката трябваше да трае до края на юни 2023 г., но още на 15 декември м.г. Народното събрание реши да удължи нулевата ставка до 31 декември 2023 г.

Първоначално тази мярка наистина се отрази върху крайната цена и още същия месец индексът на цените на хляба и хлебните изделия спадна. Почти веднага след това обаче цената на хляба е продължила да расте и към днешна дата индексът е дори по-висок от този, преди държавата да освободи тази стока от ДДС. В момента на практика поскъпването на хляба е дори по-високо от общия инфлационен индекс - той е 8,5% на годишна база, а на хляба и хлебните изделия е 10,3% за същия период. Това според анализа поставя под въпрос ефективността на нулевия данък.

Всичко това се случва на фона на поевтиняване сега на основните разходи на хлебопроизводителите - зърното и енергията, което означава, че хляба би следвало да поевтинее, а не да поскъпва.