Напуканите устни - симптом на Covid-19

Най-специфичният симптом, който може да видите по кожата си при коронавирус, наподобява на измръзване и се появява по ръцете и краката

Новини
09:22 - 23 Януари 2021
3273
Напуканите устни - симптом на Covid-19

Британски дерматолози посочиха три кожни признака, предполагащи COVID-19, пише Express. На първо място, трябва да обърнете внимание на появата на обрив по цялото тяло. Пациентите с COVID-19 съобщават за обриви, подобни на копривна треска, варицела или дори мехури, които могат да бъдат придружени от сърбеж и да продължат от няколко дни до няколко седмици.

Най-специфичният симптом, който може да видите по кожата си при Covid-19, наподобява на измръзване и се появява по ръцете и краката. На пръстите могат да се появят червени или лилави болезнени подутини, а горният слой на кожата може да се отлепи.

Друг симптом на заболяването са необичайно сухи и "люспести" устни. Те могат да се напукат и да ви болят. Експертите отбелязват, че този симптом се проявява при пациенти по-близо до възстановяване.

"Нашите изследвания показват, че обривът може да бъде по-чест симптом на COVID-19, отколкото треска и кашлица", каза консултант дерматолога Вероник Батай.