НАСА изстрелва кораба "Дракон" към МКС на 27 май

В капсулата ще бъдат астронавтите Робърт Бенкен и Дъглас Хърли

Новини
12:16 - 18 Април 2020
1920
НАСА изстрелва кораба "Дракон" към МКС на 27 май

НАСА и компанията "Спейс Екс" насрочиха изстрелването на пилотирания кораб "Дракон" към Международната космическа станция (МКС) за 27 май, съобщиха световните информационни агенции.

Това ще е първото изстрелване на астронавти от американска земя от 2011 г.

В капсулата ще са астронавтите Робърт Бенкен и Дъглас Хърли. Пилотираният кораб "Дракон" ще бъде изстрелян с ракета "Фалкон 9" от космическия център "Кенеди" във Флорида.

Мисията им може да продължи до 110 дена, но срокът още не е определен.

"Като последен изпитателен полет за "Спейс Екс" тази мисия ще валидира транспортната система за екипаж, включително площадката за изстрелване, ракетата, космическия кораб, операционния капацитет", пише на сайта на НАСА. "Това ще е и първият път, в който астронавти ще тестват системите на космическия апарат на орбита".

От 2011 г. единственият транспорт до МКС са руските капсули "Союз".

Компанията "Спейс Екс" направи първото успешно изпитание на пилотирания кораб "Дракон" преди година без екипаж. Върналата се капсула обаче беше разрушена инцидентно по време на тестове в Кейп Канаверал и това забави излитането на астронавти с нея.

НАСА междувременно води преговори за закупуване на още едно място в руските кораби "Союз".

"Спейс Екс" изстрелва товарните космически кораби "Дракон" с ракетата "Фалкон 9" от 2012 г. НАСА се обърна към частни компании за доставките, откакто свърши програмата със совалките.

"Боинг" също работи за пилотирани космически полети за НАСА. През декември миналата година обаче изпитателен полет на капсулата "Старлайнър" без човек в нея се провали. Тя не стигна до МКС, остана на грешна орбита и почти се разруши два пъти заради софтуерни грешки.

"Боинг" планира да повтори изпитателния полет през есента.