НАСА признава за живот на Марс

Нещо за четене
19:03 - 09 Юни 2021
3469
НАСА признава за живот на Марс

Учените от НАСА представиха доказателства за присъствието на Марс на органични соли, съдържащи въглерод, който е от съществено значение за биологичния живот, съобщава Daily Star.

Изследователите обявиха откриването на соли, които са се образували или в резултат на геоложки процеси, или като останки от древен микробен живот. Органичните соли са химически остатъци от органични съединения, съдържащи въглерод, на които се основава целият биологичен живот.

НАСА е откривала органични вещества и преди, но това откритие дава нови улики за разбирането на обитаемостта на Червената планета. Водещият автор на новата статия Джеймс Луис казва:

„Ако установим, че органичните соли са концентрирани някъде на Марс, ще искаме да изследваме тези области по-нататък и в идеалния случай да пробием по-дълбоко под повърхността, където органичните вещества могат да се съхраняват по-добре. Опитваме се да изучаваме милиарди години органична химия и в тези органични „записи“ може да се окаже основната награда: доказателство, че животът някога е съществувал на Червената планета“.

За да намерят доказателства за живота на Марс, изследователите сега трябва да извлекат и анализират органични проби. В НАСА смятат, че това все още не е окончателно доказателство за съществуването на органични соли на Марс, но със сигурност може да показва тяхното съществуване.