Насар: Няма проблем да направя полиграфа, но се съмнявам, че г-н Коджабашев ще го издържи

Единствено подхвърлен допинг може да ме събори, заяви олимпийският ни шампион

Топ
12:13 - 17 Септември 2024
960
Насар: Няма проблем да направя полиграфа, но се съмнявам, че г-н Коджабашев ще го издържи

"Ако правилно бъдат зададени въпросите, г-н Коджабашев няма да успее да издържи полиграфа. Мисля, че имаме по-важни неща от това, но когато желае, можем да направим това. Аз тренирам по два пъти на ден, опитвам се да спазвам режим. Друг проблем, който има федерацията, е, че се очаква да няма договор с министерството. Аз също мога да кажа комплименти за него. Той е доста добър спортист и е доста дипломатичен, но с дотук спирам с комплиментите към Коджабашев", по този начин олимпийският ни шампион Карлос Насар отговори на нападките от страна на президента на Българската федерация по вдигане на тежести Антон Коджабашев, който обвини спортиста в лъжа и го призова да се подложи на изследване с детектор на лъжата.

Причината е твърдението на Насар, че той и други национали са били принудени да превеждат по 30% от личните си приходи по сметка на федерацията.

"Карлос Насар е талантливо и усмихнато момче с чувство за отговорност и невероятни постижения. Добър спортист е и му пожелавам да е и добър човек. Изрече много неистини по мой адрес и по адрес на федерацията. Никой не му е искал 30% от спонсорските му договори. Ако той е доблестен, да отидем на полиграф и истината да излезе на яве. Ако някой му е искал, моментално ще го подведа под съдебна отговорност, защото това е рекет. Аз нищо не съм му искал, заклевам се", заяви преди дни пред БНТ Коджабашев.

"Когато има проблем, трябва да се говори и да се реши. Тези 30 процента отиват по моята подготовка. Аз като ги дам, се лишавам от част от подготовката си. Бих му дал съвет да бъде доблестен и честен първо в своите очи, а след това и в очите на другите", контрира още щангистът ни.

"Ние правим всички тези неща, защото обичаме спорта си. Клубове с по 20-30 деца не могат да седят дълго без пари. И това е доста трудно решение за тях, както и за нас. Но ние не трябва да се поддаваме на такива лоши и грешни решения, защото това влияе на бъдещето. Българското вдигане на тежести ще умре.

Човекът, който подкрепя, най-вероятно ще се справи с проблемите. Просто трябва да има добронамерени хора в тази федерация. Аз не мога да подкрепя човек, който иска да работи с Иван Иванов. Ако Стефан Ботев реши да работи с Иван Иванов, няма да го подкрепя по никакъв начин. Бездействие в такъв тежък момент е смърт за нашата федерация. Искаме в нашата федерация хора, които обичат и милеят за спорта. Нямам нищо против да подкрепя Стефан Ботев - просто той трябва да заяви ясните си намерения. Защото “ще видим какво можем да направим” вече не ни върши работа”, коментира още Насар.

Олимпийският шампион и световен рекордьор в категория до 89 килограма във вдигането на тежести Карлос Насар призна, че много внимава в подготовката си и иска да бъде обграден от хора, които истински му мислят доброто.

“Оглеждам се покрай мен. Няма как да отивам при хора в националния отбор, които искат да ме изкарат на полиграф. Моята програма е препълнена и се опитвам да се подготвям. Аз тези хора няма как да ги смятам за доброжелатели и няма как да бъда част от този отбор. Единственото нещо, което може да ме събори, е да ми бъде подхвърлен допинг. Никога не съм опитвал допинг и това може да се докаже, защото съм може би най-тестваният състезател. Още от дете съм много тестван. Искам чист и справедлив спорт и смятам да продължавам с тази стратегия. Понякога само присъствието на някой може да ми повлияе на нервите”, каза Насар по време на награждаването в Пресклуб “България” за спортист на месец август.

Неговият треньор Павел Христов пък беше избран за треньор №1 на месец август.