Нашенецът не ще кмет гей, всеки десети се мръщи на жена

Инвалидите и ниските на ръст също нямат особени шансове

Новини
11:53 - 14 Юни 2019
1935
Нашенецът не ще кмет гей, всеки десети се мръщи на жена

Всеки втори нашенец не би подкрепил кандидатурата на кандидат за кмет, самоопределил се е като гей или лесбийка, а един от десет не би гласувал за жена. Тази консервативна картина на бълнагарския избиорател чертае националното представително проучване на „Отворено общество“ – „Демокрация и гражданско участие“ за 2018 г. 

Почти половината от анкетираните посочват парите/богатството на кандидата като най-важен фактор за достъп до висша държавна длъжност, а всеки четвърти определя популярността/ известността на кандидата като най-важен фактор. Едва 20% от анкетираните смятат, че образованието на кандидата е основен фактор за достъп до висша държавна длъжност; само под 15% от хората смятат, че опитът, знанията или уменията на кандидата имат значение.

В предстоящите през есента на 2019 г. местни избори при равни други условия 70% от анкетираните не биха гласували за кандидат за кмет, който е от ромски произход, се казва в доклада. Мнозинство от 65% не биха гласували и за кандидат за кмет, който е гей/лесбийка. 63% от участниците в анкетата не биха гласували за български гражданин от турски произход. А почти половината (46%) не биха гласували за възрастен кандидат (над 65 години).

Един от трима (29%) не биха гласували за човек с увреждане и 11% не биха гласували за жена, която е кандидат за кмет. Сред анкетираните, които се самоопределят като роми, делът на тези, които биха гласували за жена, за възрастен човек или за лице с увреждане – кандидат за кмет, е малко по-нисък от средното за страната.