Нашенска комедия триумфира в Карлови Вари

Петър Вълчанов и Кристина Грозева съвместно режисират забавната драма "Бащата"

Новини
10:19 - 07 Юли 2019
2766
Нашенска комедия триумфира в Карлови Вари

Пловдивско-софийският режисьорски дует Петър Вълчанов и Кристина Грозева спечели Голямата награда на Международния кинофестивал в Карлови Вари. Призът „Кристален глобус“ им бе връчен за филма „Бащата“ на официална церемония в прочутия чешки курорт. С тях на сцената се качи и дъщеря им Сибила.

Българо-гръцката продукция успя да надвие 177 селектирани филма в 54-то издание на един от най-престижните кинофестивали в Европа. „Гран при за Бащата в „Карлови Вари“! Огромни благодарности на целия екип и на всички, помогнали филмът да се реализира!“, написаха Грозева и Вълчанов във фейсбук.

„Бащата“ – семейна драма с комични и абсурдни елементи, разказва историята на човек, убеден, че починалата му съпруга се опитва да осъществи контакт с него. В центъра на повествованието стои постепенното и нелеко приближаване на двама мъже един към друг. Васил (Иван Савов) е художник и е баща на Павел (Иван Бърнев), който пък е фотограф. Внезапната загуба на Виолета, съпруга на единия и майка на другия, събира двамата в момент, когато шокът от загубата на близкия човек е в своя пик. В същото време по твърдение на близка приятелка на починалата тя не спира да й звъни по телефона.

Разплитането на възела от противоречиви контакти между баща и син протича на фона на смешно-тъжни картини от ежедневието. Свежият ироничен поглед на режисьорите и сценаристи към малките човешки "дефекти" на участващите в действието внасят усещане за съпричастност към героите. Битовите им проблеми са изпитание, от което всеки се спасява, както може.

Предишните два филма на Грозева и Вълчанов – „Урок“ (2014) и „Слава“ (2016) спечелиха награди на редица международни кинофестивали.