Наши грации взривиха публиката на Международен турнир по художествена гимнастика

В зала "София" своите съчетания представиха състезателки от Турция, Гърция, Сърбия, Кипър, Израел, Испания, Италия, Естония, Украйна, Германия, Египет, Босна и Херцеговина, България и други

Новини
19:52 - 04 Декември 2022
2431
Наши грации взривиха публиката на Международен турнир по художествена гимнастика

Над 370 състезателки от 15 държави участваха в международния турнир по художествена гимнастика "Академик къп", който завърши днес в зала "София" в столицата. Надпреварата е за от родени 2017 година до жени, а организатор е КХГ "Академик", предава БНР.

Демонстративно за публиката своите композиции представиха националните отбори по естетическа групова гимнастика за жени и девойки, които се върнаха със златен и сребърен медал от Световното първенство в Грац (Австрия). Титлата на жените е първа за България в историята на този спорт.

Любопитното е, че много от националките по естетическа гимнастика след това изиграха съчетания и по художествена. Те тренират едновременно двата спорта.

Някои от тези момичета изиграха по две съчетания, а други по едно и в националното класиране номер 1 стана Сияна Табакова от Академик. 

Турнирът не се проведе по правилата на ФИГ и гимнастичките не играха по четири съчетания.

Чужденките играха по три съчетания и шампионка при жените на "Академик къп" стана Енрика Паолини от Италия с 83.917 точки.

Йоана Караджилова от "Авангард" зае най-предно класиране от българките, играли три уреда, след като се нареди четвърта със 76.350 точки. Шеста е съотборничката й Радея Танева със 71.983 точки.

При девойките първа се класира Ивайла Горанова от "Авангард" със 79.900 точки.

Домакините връчиха няколко специални приза. Приз "Емилия Бонева" на най-добрата треньорка в категория жени отпътува за Италия, приз "Капка Благоева" на най-добрата треньорка в категория девойки за Словения, приз "Лили Цветкова" за най-добър съдия взе Камелия Игнатова, а приз "Мария Бодурова" за най-запален привърженик на художествената гимнастика получи Таня.

Главен съдия на надпреварата беше Камелия Игнатова.

В зала "София" своите съчетания представиха грации от Турция, Гърция, Сърбия, Кипър, Израел, Испания, Италия, Естония, Украйна, Германия, Египет, Босна и Херцеговина, България и други.