Насилие и смърт завладя Индонезия - най-малко 20 са убити по време на студентски протести (СНИМКИ)

Военни и полиция използваха сълзотворен газ, водни струи и гумени куршуми, президентът Джоко Уидодо свика спешна среща за сигурност

Новини
15:43 - 24 Септември 2019
2304
Насилие и смърт завладя Индонезия - най-малко 20 са убити по време на студентски протести (СНИМКИ)

Студентите в Индонезия продължават да изразяват своя протест, а това доведе до погубването на минимум 20 млади живота. Полицията беше принудена да използва водни струи, сълзотворен газ и гумени куршуми, а информацията от Джакарта е, че трима от тези 20 загинали са от полицейски изстрел.

Младите хора са против президента Джоко Уидодо, който беше преизбран през май и тогава стартира вълната от недоволство в страната.

Органите на реда се видяха в чудо как да опазят парламента в столицата Джакарта и се опита да разпръсне протестиращите, които постоянно хвърляха камъни, различни предмети и коктейли "Молотов".

Студентите в страната не са доволни и от новия закон, който според тях до голяма степен буквално е осакатил и вързал ръцете на отдела за борба с корупцията.

Жестоките сблъсъци между демонстранти и правителствени сили в Западна Папуа притесни президента Джоко Уидодо, който незабавно свика спешна среща за сигурност.

16 души бяха убити в град Вамена, където стотици демонстрираха опожариха няколко административни сгради.

Четири от другите смъртни случаи са от сблъсъците, които се състояха в в провинцията Джаяпура.

Деди Прасетьо - говорител на националната полиция на Индонезия, също потвърди, че един полицай е убит. Той не можа да потвърди броя на загиналите сред демонстрантите.

Властите опитаха да преговарят с протестиращите и ги помолиха да преместят демонстрацията, което доведе до нови смъртоносни сблъсъци.

Студентката Сиска Манам сподели, че е видяла и цивилни военни, които са носили на колегите си дърва, железни пръти и мачете, за да преследват студентите по улиците.