Наставникът на Унгария: България е в тежка ситуация

Спорт
16:23 - 08 Ноември 2023
3267
Наставникът на Унгария: България е в тежка ситуация

Селекционерът на унгарския национален отбор по футбол Марко Роси обяви състав от 25 играчи за квалификациите за Европейското първенство срещу България на 16 ноември и срещу Черна гора три дни по-късно.

Въпреки че Атила Мочи (Ризеспор, Турция), както и Габор Салай и Шома Суходовски (и двамата от Кечкемет) все още не са успели да запишат мач с националната фланелка, имената им не са непознати на селекционера Марко Роси, тъй като и преди са викани на лагери.

Унгарските фенове също така могат да приветстват завръщането на нападателя на Хамбургер Андраш Немет, който дебютира в отбора на Роси през ноември миналата година, влезе като резерва срещу Люксембург и вкара гол в дебюта си.

При оповестяването на тима италианецът Роси уточни, че капитанът Роланд Шалай не е в списъка, но ще бъде на лагера и ще тренира с отбора, а през това време състоянието му ще се следи ежедневно. И при възможност, може да бъде добавен в заявката пред УЕФА. Самият Шалай е поискал този начин на работа, сам е помолил клубния си тим Фрайбург да го освободи за лагера и иска да бъде част от тима в последните два мача.

"Фактът, че имаме контузени играчи, които сами идват на лагера показват цялата сплотеност, която цари в отбора. Вече сме се сблъсквали с този проблем и в предишните лагери, решавали сме го, ще го решим и сега, въпреки че ни предстоят два тежки мача", заяви доволният Марко Роси.

След това се спря и на българския отбор и като цяло на обстановката около мача.

"В момента България е в доста трудна ситуация заради напрежението между асоциацията и феновете, а и имат нов треньор на националния отбор. Смяната на треньора засяга много неща и въпреки че България вече не може да се класира за европейското първенство, футболистите ще продължат да представляват страната си.

Затова съм сигурен, че ще направят всичко възможно за най-добър резултат, който могат да постигнат. Знаем, че те имат редица опасни играчи в отбора си, така че трябва да покажем най-доброто си лице, за да постигнем успех. Вторият ни съперник Черна гора е много добър отбор, срещу който се играе много трудно. Те са борбени, не дават много пространство на съперника и са съставени от страхотни играчи", каза още италианският треньор.

В състава е и голямата звезда и капитан на тима Доминик Собослай, а заради травма отпадна Вили Орбан, който също в някои срещи носи лентата.

Унгарците се събират на 13-и ноември на базата в Телки, на север от Будапеща. На 15-и те ще пътуват за Пловдив, а ще се приберат веднага след като приключи срещата. Те водят в група G с 14 точки. Сърбите имат 13 точки, черногорците 8, Литва - 6, а българите - 2. 

Сърбите и литовците играят само по един мач, унгарците ще се сблъскат с Черна гора на "Пушкаш Арена" в неделя, три дни след гостуването в Пловдив. Ако тимът на Марко Роси спечели поне една точка в оставащите две европейски квалификации, със сигурност ще се класира за Евро 2024 в Германия.