Натискат ФИФА за доклада за нарушенията и компенсациите за Катар 2022

Футбол
17:17 - 09 Май 2024
1342
Натискат ФИФА за доклада за нарушенията и компенсациите за Катар 2022

Организацията "Амнести Интернешънъл" поиска от Международната футболна асоциация (ФИФА) да публикува доклада за нарушенията на човешките права в Катар и компенсациите за работниците, грижили се за подготовката за световното първенство.

Организаторите на Катар 2022 бяха остро критикувани заради отношението към чуждестранните работници, които се трудиха при екстремни условия.

"Преди годишния си Конгрес през следващата седмица ФИФА трябва да разкрие публично доклада, който изготви за нарушенията по законите за човешките права около световното първенство през 2022", заяви представителят на "Амнести" Стийв Кокбърн, цитиран от Ройтерс.

"ФИФА получи този доклад преди месеци, но все още не разкрива какви са данните от проучването. Това забавяне само увеличава страданието на семействата, които загубиха любими хора, както и на работниците, които бяха измъчвани в подготовката на водещия турнир на ФИФА.

"Съдържанието на този доклад най-вероятно създава дискомфорт у служителите във ФИФА, но хората призоваха за действия и за спиране на оправданията".