Наум Шопов-внук: Приключих с киното, остава медицината

Ролята на д-р Тасев в "Откраднат живот" бе много интересна и значима за мен, но сега смятам да се посветя на кариерата си на пластичен хирург

Личности
17:14 - 21 Февруари 2019
50282
Наум Шопов-внук: Приключих с киното, остава медицината

Също като дядо си навремето, и Наум Шопов-внук се подвизава пред камера, без да притежава тапия за артист. Младежът е сред топучастниците в сериала „Откраднат живот”, но сам твърди, че няма амбицията за никакви други екранни изяви. Неговата основна цел е да стане отличен пластичен хирург. "Честно казано, киното не ме влече толкова, колкото медицината", потвърждава в отровено интервю Шопов.

- Наум, как се чувствате като д-р Борис Тасев в „Откраднат живот”?

- Толкова съм свикнал с ролята, че често се чувствам почти като Борис. С времето сценаристите и аз изградихме образа така, че да е близък до мен самия. Имах много колебания преди да приема ангажимента, не бях убеден, че съм подготвен за него. За щастие приех предизвикателството. Сега вече се чувствам много по-комфортно на снимачната площадка. Най-голямата трудност, която изпитвам, е липсата на достатъчно време за учене на текст.

- Това, че сте дипломиран лекар, помага ли ви за ролята?

- В известна степен това, че съм лекар ми е помогнало. Но и не ми е било чак толкова от полза, не е било определящо за представянето ми в сериала. В началото много разчитах на насоки, на съвети от близки за играта си. За щастие, вече се чувствам по-уверен, по-спокоен и не се налага да ме съветват.

- Притесняват ли ви интимните сцени в „Откраднат живот”? Приятелката ви Теа ревнува ли от екранните ви партньорки?

- Няма защо да го крия - в началото много се притеснявах. Нормално беше да се смущавам, никога преди не бях участвал в подобни сцени. Сега вече това притеснение го няма. И не, Теа не ревнува от сценичните ми партньорки. Тя знае, че случващото се пред камерата е част от работата, нищо повече.

- Проблеми с фенки?

- Случвало се е да има доста несъобразителни и напористи. Но това е рядкост.

- Приятелката ви ли отговаря за рекламната ви агенция?

- Алекс и Дани Петканови, Теа, аз - всички ние взимаме участие в развитието на нашата агенция. За щастие, екипът ни расте! Имаме доста работа, просто защото всички сме изключително добре.

- Подкрепихте ли приятелката си, когато реши да си сложи силикон?

- Разбира се, че я подкрепих. Това беше нещо, което тя искаше от доста време и нямаше причина аз да съм против. Щом тя е доволна, и аз съм така.

- Оферти за участия в други сериали, филми и постановки имате ли?

- Да, благодарение на „Откраднат живот” получих доста предложения за участие в други продукции. Аз обаче не се възприемам като актьор и не планирам да се занимавам професионално с това занапред. Научил съм се да не се заричам за нищо, но не смятам, че е възможно да се откажа от медицината. На този етап съм приключил с ролите си.

- А сега накъде, след като вече сте дипломиран лекар?

- Сега съм се насочил към пластичната хирургия на лицето в Клиниката по изгаряния към Пирогов. Именно с нея са свързани плановете ми за бъдещето.

- Влизал ли сте някога в болница като пациент?

- Да, на всеки се е случвало по един или друг повод. За щастие на мен не ми се е налагало да влизам за нещо сериозно. Имам пластина и 6 винта в дясната ръка.

- С много трудности ли се сблъскахте, докато учехте медицина?

- Да учиш медицина е голямо предизвикателство само по себе си, а при мен следването беше комбинирано и със снимките на „Откраднат живот”. Да, беше доста трудно - имал съм периоди, в които съм спал едва по 3-4 часа, за да мога да смогна с всичко. Сериозно изпитание беше съчетаването на ангажимента ми в сериала с учебните ми занимания, но за моя радост успях да се справя добре. В никакъв случай не съжалявам.

- Тежи ли фамилията Шопов? Трудно ли е да бъдеш внук на Наум Шопов и и син на Христо Шопов- двама толкова известни български актьори? Големи ли са очакванията към вас?

- Името Наум Шопов не ми е тежало никога. Точно обратното - носило ми е само и единствено позитиви. Разбира се, давам си сметка, че очакванията към мен са по-високи от обичайните и силно се надявам да не разочаровам зрителите. Досега не са ме сравнявали като актьор с дядо или с татко.

- Любимите ви филми на дядо ви и баща ви кои са? Какви съвети сте получавали от покойния Наум и татко ви Христо Шопов?

- Много харесвам „Вилна зона” и „Страстите Христови”. И дядо, и татко са ми казвали, че ако се захвана с нещо, трябва да го правя като хората, а не просто да си губя времето. Това е един от най-ценните съвети, които съм получавал от тях.

- Бил ли сте на една сцена с родителите си?

- До момента съм попадал само веднъж в продукция с родителите ми – в „Коледата е възможна”. Нямам много ясни спомени за това, бил съм съвсем малък.

- Разбирате ли се с близките ви по наумшоповски - с малко думи и жестове?

- (Смее се.) Да. Не обичам да говоря, ако нямам какво да кажа. Този спорт - правенето на вятър от устата, определено не е моят. Други го практикуват.

- Чела съм, че сте автоманиак. От кога шофирате?

- Колите са моята голяма краста. Притежавам шофьорска книжка от 6 години и съм сменил 3 лични автомобила, но съм имал удоволствието да карам над 40 спортни и луксозни коли. За момента нямам сериозни катастрофи. Чукам на дърво и занапред да съм без произшествия на пътя.

- От колко години спортувате? 

- Спортувам от 10 години, като в последните 6 се занимавам с фитнес. Вече имам доста познания, както от следването си, така и от стажа в залата, затова написах книгата „Моят фитнес буквар". С нея целя да помогна на хората да се справят с излишните килограми, каквито имах и аз, по безопасен начин. Планирам и друг том, но в момента нямам време да го реализирам.