Навални отпразнува рождения си ден за трети път в затвора

Руският опозиционер е в карцера за 16-и път

Новини
17:46 - 04 Юни 2023
2253
Навални отпразнува рождения си ден за трети път в затвора

Руският опозицонер Алексей Навални, който днес прекарва третия си рожден ден в затвора, каза, че поддържа "висок дух", въпреки влошаването на условията на задържане и поредното му поставяне в карцера, предаде Франс прес.

"За рождения си ден трябва да бъдеш честен със себе си и си зададох този въпрос: наистина ли имам висок дух или се насилвам да бъда такъв? Моят отговор е, че наистина го имам“, каза Навални в изявление.

Той уточни, че е в карцера за 16-и път.

Поддръжниците на руския опозиционер твърдят, че властите се стремят да го пречупят психологически, като редовно го изпращат за няколко дни в карцера.

"Очевидно не бих искал да се събудя в тази дупка, а да закуся със семейството си, да получа целувка по бузата от децата си, да отворя подаръците си и да кажа: „Леле, точно за това мечтаех", каза Навални.

"Животът обаче е такъв: можете да постигнете социален напредък и по-добро бъдеще само ако определен брой хора са готови да платят за правото да имате убеждения", добави той.

В същото време Навални изрази увереност, че "ще дойде ден, когато изричането на истината и борбата за справедливост в Русия ще станат обикновено и безобидно нещо".

"Моят план за изминалата година беше да не ставам избухлив и огорчен, да запазя спокойно отношение, в противен случай това щеше да е началото на поражението ми", обясни руският опозиционер. Той благодари на своите поддръжници и поздрави всички "политически затворници" по целия свят.

Привърженици на Навални се опитаха днес да проведат индивидуални протести в Москва, съобщи ДПА.

Полицейското присътвие в центъра на руската столица обаче бе засилено и служителите на реда незабавно отвеждаха хората, дръзнали да изразят несъгласието си с хвърлянето в затвора на най-известния критик на Кремъл.

Навални бе задържан от руските власти през януари 2021 г. - веднага след като пристигна със самолет от Германия, където се лекуваше след отравяне предната година, припомня ДПА. Той първо бе осъден на две години и половина затвор за нарушаване на условията по условното си освобождаване. Миналата година руският опозиционер получи деветгодишна присъда за измама и неуважение към съда. Той изтърпява наказанието си в затвор при максимални мерки за сигурност на 250 километра източно от Москва.

Навални скоро ще съден по ново дело за "екстремизъм", по което има риск да получи допълнителни 35 години затвор, отбелязва АФП. 

Критикът на Кремъл каза, че този процес има за цел той да остане в затвора до края на живота си.

От затвора, където е държан, Навални продължава да изпраща на екипа си съобщения за задържането си и осъжда руският президент Владимир Путин и инвазията в Украйна.