Наводнения и свлачища отнеха живота на 26 души в Индонезия

14:41 - 11 Март 2024
946
Наводнения и свлачища отнеха живота на 26 души в Индонезия

Наводнения и свлачища в индонезийската провинция Западна Суматра отнеха живота на 26 души, а най-малко шестима са в неизвестност, съобщиха властите в понеделник, цитирани от Ройтерс.

Мостове, училища, 113 хектара земеделска земя и близо 700 домове са били повредени от проливни дъждове, които се изсипаха от четвъртък, според агенцията за смекчаване на последиците от бедствия на страната (BNPB).

Кадри от засегнатия регион показват домове и магазини, повредени от наводнението, както и участъци от кален път, които са се срутили в съседна река или са осеяни с паднали дървета.

Шефът на BNPB пристигна в столицата на провинцията Паданг в понеделник, за да ръководи усилията за координация и оценка, както и да разпредели средства за спешна помощ.

Най-малко 39 000 души са били засегнати от наводнения и свлачища в региона,

като 26 души загинаха, а 11 все още са изчезнали, се казва в изявление на BNPB в понеделник.

Абдул Малик, ръководител на индонезийската агенция за издирване и спасяване на провинция Западна Суматра, определи броя на изчезналите на шест и каза, спасителите са възобновили усилията си в понеделник да ги открият.

Освен това бяха раздадени петстотин пакета с помощи, включително палатки, одеяла, пречистватели на вода, хранителни и хигиенни комплекти, каза той.

Тъй като се очакват още дъждове,

Агенцията предупреди за възможни допълнителни щети от наводнения и свлачища.

Дъждовният сезон в Индонезия започна през януари, като метеорологичната агенция BMKG прогнозира пик през първото тримесечие, особено на островите Ява и Суматра.