Навратилова прогнозира: Саудитска Арабия ще купи тениса , неизбежно е

Тя е сред най-яростните критици на това турнири да се провеждат в страната

Тенис
19:07 - 04 Декември 2023
4708
Навратилова прогнозира: Саудитска Арабия ще купи тениса, неизбежно е

"Саудитска Арабия ще купи и превземе тениса. Това е неприемливо, но и неизбежно", каза 18-кратната шампионка от Шлема - Мартин Навратилова.

Рекордьорката по титли от "Уимбълдън" при дамите бе сред най-яростните критици за навлизането на Саудитска Арабия в тениса, най-вече заради проблема с правата на жените в страната.

Тя на няколко пъти бурно изрази възмущението си, че АТР и WTA са готови да се продадат за саудитските пари, че дори и да пратят женски турнир в страна, където жените нямат равни права с мъжете.

Навратилова обаче призна, че обвързването на тениса със Саудитска Арабия е неизбежно, защото просто става въпрос за умопомрачителни суми, които няма кой да откаже.

Саудитците вече взеха Next Gen финалите, очаква се да придобият лиценза на един от американските Мастърс турнири, най-вероятно този в Маями, а освен това вървят преговори за получаване на домакинствата на ATP и WTA финалите.

Освен това Саудитска Арабия ще откупи отборния United Cup от Австралия, а освен това протяга ръце и към Купа "Дейвис".

Не е изключено саудитците да започнат и да купуват играчи, които срещу солидно заплащане да играят под флага на Саудитска Арабия, а Навратилова коментира случващото се по следния начин:

"Става въпрос за наистина огромни суми. Притежаваната от кралското семейство "Аramco" има печалба от 34 милиарда само за това тримесечие, трудно е да се бориш срещу тези пари.

Много пъти обяснявах, как с парите си тези страни просто си лъскат имиджа, а най-лесният начин е спортът.

Не знам къде е границата, но парите на Саудитска Арабия са неприемливи. Поне, докато страната не направи промени в политиката си спрямо жените и хората с хомосексуална ориентация.