Наздраве, Боби! БФС поздрави Михайлов за рождения му ден

Бившият президент на централата ще си кърка с приятели по случай празника

Спорт
11:31 - 12 Февруари 2020
2237
Наздраве, Боби! БФС поздрави Михайлов за рождения му ден

БФС поздрави бившия президент на централата Борислав Михайлов по случай рождения му ден. Днес той става на 57 години. Един от героите от САЩ`94, който си тръгна безславно от кулоарите в Бояна, ще празнува и ще се черпи подобаващо в семеен кръг.

Ето и поздрава от БФС:

"Днес рожден ден празнува капитанът на Златното поколение на българския футбол и дългогодишен президент на Българския футболен съюз Борислав Михайлов!

Легендарният вратар е роден на 12 февруари 1963-а в София, а първите му стъпки във футбола са в школата на Левски, където сериозна кариера вече е записал баща му Бисер. С фланелката на „сините“ Михайлов играе в продължение на осем сезона, записвайки 180 мача за първенство, след което заминава зад граница - последователно в португалския Беленензеш и във френския Мюлуз. През сезон 1994/95 е в Ботев (Пловдив), а в последните си години като професионален футболист се състезава за английския Рединг, столичния Славия и швейцарския ФК Цюрих.

Михайлов е трикратен шампион и трикратен носител на Купата на България с екипа на Левски, също толкова пъти печели и Купата на Съветската армия.

За националния отбор дебютира през 1983-а, а в следващите 15 години е неизменна част от представителния ни тим. Като капитан извежда „лъвовете“ до най-големия успех в историята на футбола ни – бронзови медали от световното първенство в САЩ през 1994-а. Участва също на мондиала в Мексико през 1986-а и европейския шампионат в Англия през 1996-а, част от състава на СП във Франция през 1998-а. С националния екип Михайлов записва 102 мача, с които дълго време е рекордьор на страната и част от престижния международен „Клуб 100“. 

През 1986-а година става Футболист на годината в България, а следващият вратар, получил най-големия приз в страната, е синът му Николай, избран за номер едно през 2011-а. 

След края на състезателната си кариера Борислав Михайлов бързо се превръща във водеща фигура в администрацията на българския футбол - първо като вицепрезидент, а после - като дългогодишен президент на Българския футболен съюз. През 2011-а той става първият българин, влязъл в управлението на УЕФА, и в продължение на осем години е част от Изпълнителния комитет на европейската централа. От януари 2017 г. е и първият българин с позиции в Световната футболна федерация от позицията си на член на Комисията за развитието на футбола на ФИФА.

Българският футболен съюз желае на Борислав Михайлов здраве, късмет и още много успехи в личен и в професионален план!"