Назрява ли нов скандал? Министерството спря финансирането на щангистите

Нашите състезатели ще участат на Олимпийските игри в Париж

Спорт
13:27 - 15 Май 2024
3443
Назрява ли нов скандал? Министерството спря финансирането на щангистите

Българската федерация по вдигане на тежести продължава да няма договор за финансиране с Министерството на младежта и спорта, съобщиха от министерството. Причината са задължения на централата към Националната агенция за приходите и ММС.

Тримата щангисти с олимпийски квоти - Карлос Насар, Божидар Андреев и Иван Димов, ще бъдат напълно обезпечени, тъй като нормативната уредба на ММС позволява целево финансиране на състезатели с визи. Към момента проекти са предоставили клубовете на двама от тримата състезатели.

Министерството на младежта и спорта провери информацията, че участието на българските щангисти в Париж е под въпрос заради финансови задължения към международни организации. Намерено е решение на проблема, което ще бъде обявено допълнително.

Справка от 15 май в НАП показва, че БФВТ има задължения към НАП, а в ММС не е постъпвало споразумение от страна на федерацията за разсрочване или отсрочване на задълженията.

Към днешна дата не са изплатени и средства в размер на 108 639 лева по споразумение за разсрочено плащане с ММС, както и 4401,31 лева за наеми и консумативи.

В края на 2023 година е назначена проверка за цялостното състояние на БФВТ и на документите за разходване на средства, предоставени от ММС за 2023 година. Към момента е установена неусвоена сума в размер на 86 208,83 лева по предоставените отчети, която също следва да бъде възстановенa.

Въпреки ситуацията с федерацията, 20 клуба по вдигане на тежести са одобрени за финансово подпомагане по Програмата за развитие на спортните клубове за 2024 година, като предстои подписването на договорите в най-кратък срок. При встъпването си в длъжност министър Георги Глушков очерта сред основните приоритети на ММС подсигуряването на българските спортни клубове и забавянето с разглеждането на проекти вече е преодоляно.