НДК отваря лятна сцена на 1 юни

Дворецът търпи милиони загуби заради отменените културни събития

Новини
21:59 - 15 Май 2020
4792
НДК отваря лятна сцена на 1 юни

На 1 юни лятната сцена на НДК отваря врати. Сцената на открито, в парка зад НДК, е шанс за нова среща с изкуството след извънредното положение. Председателят на Съвета на директорите на НДК Борислав Велков коментира, че от 8 март в НДК не са провеждани никакви събития. Той добави, че през този период е трябвало да има 200 събития, като подчерта, че липсата им донесла загуби за милиони.

„Опитваме се да спасим част от календара ни, да привлечем нови събития и солидарно да помогнем на целия културен сектор. Естествено, ние очакваме солидарно да се помогне и на НДК. Така се роди и идеята за „Платформа А6“ – Лятната сцена на НДК, която ще отвори врати на 1 юни“, сподели Велков пред БНР.

„Платформа А6“ ще бъде мултифункционална платформа за културни събития и конгресни конферентни събития. 1 200 кв. м. покрита площ, с постоянно действаща сцена, която е достатъчно голяма, за да поеме по-голям брой артисти на сцената, с необходимата дистанция. Велков допълни още, че НДК ще се стреми през целия този период, юни-септември, равномерно да бъде натоварено външното пространство със събития от най-различен характер като същевременно много се внимава, когато хората го посещават да се чувстват сигурни. От друга страна сложното функционално и финансово състояние на дружеството не позволява НДК сам да изгради външната сцена, затова ще разчита на привличането на партньори и партньорски проекти.

Със сигурност обаче ще има и лятно кино, като се очаква организаторите на най-големите филмови фестивали у нас да изненадат почитателите на седмото изкуство със специална програма.

„За нас като най-голямата културна институция предизвикателството да задържим публиката ще бъде голямо. Процесът на възвръщане ще бъде много сложен независимо дали ще има мерки или не. Става дума за навици, за отношение, за насочване на приоритетите. В последните няколко години цялата ни управленска политика е насочена към това да отворим НДК към новите поколения“,  председателят на Съвета на директорите.

„Предстои едно преосмисляне на мисията ни и начинът, по който развиваме дейността, защото в тези времена се оказа, че дори и за големи мултифункционални съоръжения като НДК нищо не е даденост. От тук нататък нищо няма да е същото, но от моята философия и виждане това е по-скоро една положителна новина“, казва още Велков и допълва: „Това е исторически момент в 40-годишната история на НДК, в който всеки компромис е крачка в посока на неизвестното. Дошло е време да докажем, че НДК е повече от обикновено работно място! Кауза, която в тази критична ситуация изисква свръх усилия и отдаденост. Време е да измерим с истински аршин какво можем", коментира Велков.