НЕ Е ИСТИНА: Радев нахлузил офицерската си униформа при щурма на Гешев (ВИДЕО)

Президентът зарязал цялата си администрация да се оправя сама с прокурорите на 9 юли 2020 г.

Политика
13:15 - 01 Септември 2023
8725
НЕ Е ИСТИНА: Радев нахлузил офицерската си униформа при щурма на Гешев (ВИДЕО)

Невероятен, граничещ с възприятията за нормалното, разказ предостави на публиката бившият началник на кабинета на Румен Радев в първия мандат Калоян Методиев. Оказва се, че по време на щурма на прокуратурата, тогава на Иван Гешев, през лятото на 2020 г. държавният глава е бил особено уплашен и се е стигнало до изцепки, на които не само Методиев е станал свидетел. 

Основателят на Институт "Рего" обаче пръв се осмели да ги разкрие, при това в ефира: 


Политологът Методиев казва, че и ПП, и ИТН били проекти на Радев 

"От страх си беше облякъл върху костюма военната униформа. Знаете, че в армията униформата е твоята идентичност, тя те пази.

Ако се разминат двама души на плаца, единственото, което ги отличава един от друг, е пагонът, за да се знае каква е субординацията". Този потресаващ щрих от битието на главнокомандващия в момент, в който съветниците му бяха на мушката на държавното обвинение, Методиев обрисува в подкаста на журналиста Ивелин Николов. 

Методиев определя българското президентство като "туристическо дружество", освен в моментите, когато дирижира служебно правителство. А пък то обичало да "преяжда с власт". 

Главсекът на "Дондуков" 2 Димитър Стоянов е този, който е посрещнал прокурорите в сградата, а останалата администрация наброявала едва десетина души, сред които и Методиев, и 8-годишният му по това време син. Малобройният щат "на смяна" бил пък заради ковид ограниченията. 

Ето какво точно се е случило на 9 юли 2020 г. през разказа на Методиев: 

"Президентът тогава ни заряза. Прокуратурата не нахлу. Няма как да нахлуеш в тази сграда, абсурд. С танк да се опитваш, не можеш - стените са по един метър дебели, каменни, има охрана от НСО. Получили са разрешение от съда. Но и от главния секретар, защото ако той беше казал "не", нямаше да може да влязат. Трябваше да се стрелят с НСО, които са въоръжени вътре и са на всеки етаж, това е най-охраняваната сграда - повече и от МС. Прокурорите дойдоха долу на вратата, бяха пуснати и влязоха. Ровиха в стаите.

Това беше важен ден за българската история. Както казах, останахме сами вътре - президентът дойде чак в 13,00 часа на работа, при положение, че всеки ден идва в 09,00-09,15 часа. Вместо да каже: "Не влизайте, идвам, задръжте...". Остави ни сами десетината души вътре. Той беше изключително уплашен.

В 16,05 часа от прокуратурата, а това беше гавра с мен и с главния секретар, ми връчиха призовка да се явя на разпит в 16,30 часа, при положение, че долу бяха започнали да се струпват хора и кола не можеше да дойде, а аз трябваше да стигна за 25 минути до "Черковна"...

"... И слязох да му кажа... От страх си беше облякъл военната униформа...". 

Тогава оконачателно рухнал митът за смелия мъж за Румен Радев. Нещо повече, допълва Методиев, президентът гледал в ужас през перденцето на кабинета си дали и колко хора ще се съберат на площада под зданието, за да го подкрепят.


Вечерта на щурма на Гешев - Радев вече е окрилен от обществената подкрепа 

"Заряза ни сутринта, второ, този страх и трето, когато се събраха достатъчно хора, долу избухна и това напрежение, трупано по различни поводи в държавата, той излезе, вдигна юмрука и нататък - знаете", допълва разказа Методиев.

Иначе бившият началник на кабинета на президента признава, че е имало излишна показност в акцията на Гешев. Попитан от кое конкретно се е страхувал Радев в този ден, някогашната му дясна ръка смята, че това е било заради общото отношение на обществото спрямо държавното обвинение. 

А на въпроса - кои са всъщност съветниците на Радев Пламен Узунов и Николай Копринков, Методиев не спестява фактология: 

"Те не са участвали в заседания от гледна точка на политически обсъждания, на стратегии, планове, международно сътрудничество, защото нямат интелектуален капацитет за подобна работа. Затова са стоели в сянка. 

Затова дойде разривът ни с президента - в един разговор, в който той ме извика в кабинета си, и ме заплаши и започна да ме рекетира - че ако подкрепям Корнелия Нинова по време на вътрешния избор на БСП през 2019 г., няма да замина посланик. Вече разривът бе назрял, аз исках да се махам, защото тази обстановка там не беше за издържане. 

Попитах го в прав текст, тъй като предния ден някой ми беше казал, че е викал един по един вътрешната опозиция и се е срещнал със Сергей Станишев, "защо го правиш, защо разбиваш алтернативата?". Знаех какви ги вършат в президентството. И той ми каза, заклевам се: 

"Ако БСП се срути на изборите, ГЕРБ ще спечелят, аз ще съм алтернативата и ще ме изберат за нов мандат", разкрива още Калоян Методиев. 

И така си тръгва от "Дондуков" 2. А и досега твърди, че Радев е подкрепял Кирил Добрев да застане начело на БСП. "Работеше именно с Бойко Борисов за това"...