Не е шега: Университет забрани думите "майка" и "баща"

Новини
15:20 - 16 Февруари 2021
6780
Не е шега: Университет забрани думите "майка" и "баща"

Чума, по-опасна от всички щамове на коронавируса взети заедно, върлува по земното кълбо. След като миналата седмица информирахме читателите си, че в университетски клиники във Великобритания е препоръчано да не се използват думи като "майка", "майчинство" и "кърмене, за да не се травмира психиката на жените, идентифициращи се като мъже, ето че колеги на гореспоменатите гении, но този път от обратната страна на земното кълбо, отидоха още една крачка напред - забраниха да се използват думите "майка" и "баща".

Не, не е шега. На служителите в Австралийския национален университет в Канбера (еквивалент на Софийския университет – б.р.) е наредено да започнат да наричат ​​бащите като „родители, които не раждат“ и да казват „хранене от гърдите“ вместо кърмене.

Служителите в университет в Австралия са помолени да избягват да казват „майка“ и вместо това да използват думите „гестационен родител“, пише британското издание Mirror.

Новата фраза е една от многото, въведени в Австралийския национален университет (ANU) в Канбера като част от стремежа за възприемане на полово неутрален език. „Бащите“ също се премахнати, като университетът моли работниците да ги наричат „родители, които не раждат”.

Някои от другите промени включват замяна на „кърмене“ с „хранене от гърдите“ и „майчино мляко“ с „човешко или родителско мляко“.

Наръчникът на Института по пола, който е част от Колежа по изкуства и социални науки към университета твърди, че термините „майка“ и „баща“ изключват небинарните хора.

Засега в Австралия, скоро и у нас: Кърменето вече се нарича „хранене от гърдите“

Според Mail Online, наръчникът гласи: „Въпреки че много студенти ще се идентифицират като „майки“ или „бащи“, използването само на тези термини, за да се опише родителството, изключва онези, които не се идентифицират с бинарните хора (т.е. мъжете и жените – б.р.).

"Този ​​безполов език е особено важен при клинични или абстрактни академични дискусии за раждането и родителството, както и за разпознаване на самоличността на студентите, така и за моделиране на приобщаващо поведение за студентите, постъпващи в клинична практика", пише още в наръчника.

Някои служители дори са помолени да „коригират” езика си в университета.

Говорител на университета съобщава, че ръководството не е официална политика в учебното заведение.