Не Рафа, а Томпсън си осигури сблъсък с Григор Димитров

Австралиецът спаси три мачбола на Надал

Спорт
17:08 - 05 Януари 2024
3335
Не Рафа, а Томпсън си осигури сблъсък с Григор Димитров

Григор Димитров научи името на съперника си на полуфиналите на АТР 250 тенис турнира в Бризбън. Това е Джордан Томпсън от Австралия.

Той направи обрат и спаси общо три мачбола срещу Рафаел Надал от Испания и го победи с 5:7, 7:6(6), 6:3 след 2:24 часа игра.

В първата част 55-ият в ранглистата Томпсън успя да пробие за 4:3, но веднага след това Рафа с лекота направи рибрейк. В 12-ия гейм 37-годишният левичар от Манакор поведе с 40:0 при сервис на съперника и реализира третия си сетбол.

Томпсън стигна до точка за пробив в третия гейм на следващата част, но носителят на 22 титли от Големия шлем Надал се защити и измъкна подаването си за 2:1. В следващата игра пък испанецът имаше три възможности да постигне брейк, но не успя. В десетия гейм Рафа стигна до мачбол, но опитът му за високо бекхенд воле по диагонала не сполучи и австралиецът взе подаването си за 5:5. Стигна се до тайбрек.

В него испанецът поведе с 3:0 точки, но смяната на полетата дойде при 3:3. Надал стигна до нови мачболи при 6:4, но Томпсън ги отрази. След това австралиецът стигна до сетпойнт след страхотно разиграване на мрежата и го реализира със смаш на линията.

Окриленият от успеха Джордан проби за 3:1 в заключителния сет. Надал поиска лекарска помощ заради проблеми с горната част на бедрото след петия гейм. При 5:3 австралиецът сервираше за място на полуфиналите. Той стигна до мачпойнт и ликува след бекхенд на Рафа в аут.

До момента Григор Димитров и Джордан Томпсън са се срещали два пъти. През 2019 година в Маями австралиецът спечели със 7:5, 7:5. Три години по-късно в Индиън Уелс пък Григор се наложи със 7:6, 6:2.

Полуфиналът ще бъде в събота, не преди 10:30 часа наше време. В другия полуфинал, от 7 часа, се срещат водача в схемата Холгер Руне и Роман Сафиулин.

Той има 2060 точки в класацията на АТР. Тази вечер най-успешният български тенисист в историята започва участие на последния си турнир за сезона - Мастърс 1000 турнира.