Не смейте да се разболявате по празници!

5 часа чакане за спешен преглед при УНГ през почивните дни

Новини
18:25 - 10 Май 2024
4409
Не смейте да се разболявате по празници!

Един-единствен е дежурният УНГ кабинет в София в празнични и почивни дни, а чакането за спешна помощ е в продължение на часове. За това сигнализират наши читатели, потърсили помощ от специалист през почивните дни около Великден.

„Имах заглъхване на ухото, но предполагах, че ще отмине, след като си почина и преспя. На сутринта положението беше по-зле и освен заглъхването имаше и болка. Реших да потърся лекарска помощ в УМБАЛ „Царица Йоанна – ИСУЛ“ в първия официален почивен ден преди великденските празници. Минах през регистратурата и започнах да чакам. Имаше хора с различни болежки, малки деца и доста роми. Викаха уж по реда на спешност, а не по реда на идване. Така някои малки деца чакаха по около час, но преди тях минаваха пациенти с кашлица от месец, очевидно неособено неотложни, но решили сега да отидат на лекар, защото е почивен ден. Така започна моето чакане“ – започва разказа си 30-годишната Христина Никилова.

„Ухото ме болеше и с надежда очаквах да ме извикат при всяко отваряне на врата, особено след като мина около час. Уви, чаках 5 часа. Младата лекарка, която явно сега специализираше УНГ, призна, че за осмия час от дежурството й, когато дойде моят ред, вече е прегледала над 90 души, оставаха още 10–12 човека. „Такъв рекорд съм имала само на 27 декември 2023 г., тогава прегледах около 100 човека за едно дежурство“ – заяви младата докторка. Редът ми мина, бях прегледана и ми изписаха медикаменти, но още над 10 човека продължаваха да висят, а не спираха да идват и нови“ – допълва Христина, която, докато чака, звъни на няколко частни клиники, както и в „Пирогов“, откъдето я овикват да отиде в ИСУЛ.

От болницата заявиха пред наш репортер, че наистина има проблем с тези дежурства от години. Физически и психически е невъзможно да се преглеждат толкова много пациенти. Този кабинет работи не само за цяла София, но и за София-област и за цяла Западна България. Идват линейки от околните градове. За едно дежурство лекарят на смяна трябва да прегледа над 100 човека, което е безумно, защото това надхвърля възможностите дори и на най-добрия медик, който е жив човек, а не машина.

Lupa.bg научи, че не липсват и случаи на насилие или заплахи към лекарите от разярени пациенти, които са изнервени от безкрайното чакане и липсата на наистина спешна лекарска помощ. Единственото, което ни остава, е да се молим да не ни потрябва лекарска помощ по празници, в почивни дни или в малките часове на нощта...