Не спорим само в България: Макрон и Льо Пен във взаимни критики за оръжието за Украйна

До момента Франция е доставила 18 от мощните самоходни гаубици и планира изпращането на още въоръжение

Новини
15:59 - 04 Декември 2022
2060
Не спорим само в България: Макрон и Льо Пен във взаимни критики за оръжието за Украйна

Френският президент Еманюел Макрон отхвърли отправените критики от страна на крайнодясната лидерка Марин Льо Пен, че доставките на оръжие за Украйна отслабват отбранителните способности на страната, предаде ДПА.

"Това е едновременно и опасно", коментира твърдението на Льо Пен френският президент в интервю, публикувано в днешното издание на в. "Паризиен".

"Като главнокомандващ на въоръжените сили мога да ви уверя, че винаги, когато доставяме въоръжение, ние поддържаме отбранителните способности по отношение нашата страна, критичната инфраструктура и нашите граждани", увери Макрон.

Миналия месец Льо Пен заяви пред телевизия СеНюз, че Франция не може да доставя оръжия на Украйна на цената на нейната собствена сигурност. Цялото въоръжение, което се доставя на Украйна, няма да е налично във Франция, независимо дали става дума за армията или за други договори за доставка, заяви тя и допълни, че страната не трябва да изпраща повече гаубици "Сезар" на Киев.

"Ако не бяхме осигурили гаубиците, украинците щяха да загубят територии", подчерта Макрон. Похарчените средства са "за защита на нашите ценности и свобода", допълни той.

До момента Франция е доставила 18 от мощните самоходни гаубици и планира изпращането на още въоръжение.

Преди време Макрон заяви, че военната индустрия ще произведе допълнително оръжие, както и че Франция ще си върне въоръжение, продадено на държави, които нямат нужда от него.