Не спряха с тъпотиите: Екозащитници отново заляха със супа картини на Ван Гог (ВИДЕО)

Малко по-рано активистките на движението Фийби Плъмър и Анна Холанд получиха присъди съответно 2,3 години и  20 месеца за същото деяние преди 2 години

Новини
10:52 - 28 Септември 2024
1081
Не спряха с тъпотиите: Екозащитници отново заляха със супа картини на Ван Гог (ВИДЕО)

Трима активисти на "Just Stop Oil" хвърлиха супа върху две от картините на ван Гог в Националната галерия в Лондон само часове след като други двама членове на протестното движение бяха вкарани в затвора за същия инцидент през 2022 година.

Тримата активисти изпразниха съдържанието на кутии с доматена супа "Хайнц" върху две от картините със слънчогледи на Винсент ван Гог.

От "Just Stop Oil" заявиха, че акцията е "знак на неподчинение" в отговор на присъдата на двете активистки, осъдени по-рано през вчерашния ден.

Тримата са арестувани, а картините са нередими, съобщиха от Националната галерия.

Една от каузите на "Just Stop Oil е прекратяване на добива на изкопаеми горива. Един от арестуваните активисти заяви следното: „Ще бъдем държани отговорни за действията си днес и ще се изправим пред цялата строгост на закона. Но кога ръководителите на компаниите за добив на изкопаеми горива и политиците, които те са купили, ще бъдат държани отговорни за престъпните щети, които нанасят на всяко живо същество?“.

Инцидентът стана след като активистките на движението Фийби Плъмър и Анна Холанд получиха присъди съответно 2,3 години и  20 месеца.

През 2022 година те нанесоха щети също с доматена супа на златистата италианска рамка от 17 век на прочутата картина "Слънчогледи" на Ван Гог от 1888 година, които се изчисляват на 10 000 паунда.

При последния инцидент същата картина отново стана обект на нападение, както и „Слънчогледи“ от 1889 година.

<iframe width="560" height="315" src="https://www.youtube.com/embed/yTSr0-vIYe4?si=y5WLJgIxvzPzleJS" title="YouTube video player" frameborder="0" allow="accelerometer; autoplay; clipboard-write; encrypted-media; gyroscope; picture-in-picture; web-share" referrerpolicy="strict-origin-when-cross-origin" allowfullscreen></iframe>