Не тръгвайте за Гърция - водният ад се завърна

След „Даниел” друг циклон "Елиас" удари област Тесалия с бури и градушки

Новини
07:53 - 28 Септември 2023
3193
Не тръгвайте за Гърция - водният ад се завърна

Критична и тежка нощ за Централна Гърция, където за втори път в рамките на един месец се изсипва огромно количество дъжд. Библейско унищожение в общините на Магнезия и региона с първата светлина на деня, но също и в цялата префектура.

След „Даниел” друг циклон "Елиас" удари област Тесалия с бури и градушки. Под вода е отново гръцкият град Волос. Полицията забрани движението на автомобили и хора по улиците на града. Кметът апелира към гражданите да се изкачат на по-високи етажи от съображения за сигурност. Евакуират се селища. Над 300 души заклещени по домове и търговски обекти бяха спасени. 80% от града е потънал в мрак, няма електричество и вода. Днес и утре училищата остават затворени поради сериозните проблеми, причинени от новото лошо време. Екип на държавната телевизия ЕРТ също бе заклещен във Волос, непосредствено преди излъчване на репортаж.  

Критична е ситуацията на остров Евбеа, където от вчера вали. Пътищата са наводнени, къщи и магазини също са под вода. Калта достигна морето. Призовават се жители и туристи на острова да останат в хотелите и в масивни сгради докато премине бурята. Кметове от различни райони на острова съобщават, че на места водата е над метър и има голям риск за живота на хората.

Прогнозите са днес към обяд  валежите в централна Гърция да отслабнат като бурята ще бъде интензивна в районите на Пелопонес, остров Крит и част от островите в Егейско море.

На този фон, населени места в Гърция все още се възстановяват от последиците след бурята „Даниел”, която връхлетя страната по-рано този месец. След изтеглянето на водата, къщите на хората все още тънат в дълбока кал.