Не яжте сладко, кръшкайте веднъж седмично!

Д-р Огнян Пелов дава ценни съвети - хранете се като българския селянин от преди години

Новини
11:52 - 07 Май 2019
5220
Не яжте сладко, кръшкайте веднъж седмично!

Д-р Огнян Пелов нашумя като име наскоро у нас. Той лансира система на базата на функционалната медицина решава проблеми като затлъстяване, хипертония, диабет, атеросклероза, депресивни състояния и др.

Той завършва акушерство и гинекология в България, а в чужбина, в Южна Африка, следва, след което прави и първата си успешна сърдечна операция.

"Знаете ли, трудно е да се каже кои са важните стъпки за вашето тяло. Има обективна и субективна оценка и взeмане на решение - погледни какво казва кантарът и дали ти харесва. Ако това, което виждаш не ти допада, задай си следващия въпрос. Когато се погледна в огледалото доволен ли съм? Ако ти е омръзнало да си недоволен от себе си, мини към следващия въпрос. Колко време и усилия съм готов да отделя за решаването на проблема? Ако отговорът е 15 мин. на ден, продължи към следващата стъпка: вземане на решение и съставяне на план за действие. Ако не си готов, по-добре не започвай!", съветва докторът.

Той твърди още, че трябва да се освободим от клишетата, натрапени ти рекламите, с които се цели да ти вземат парите.

"Пиенето на вода е от огромно значение за това как работи тялото ти. Но въпросът не е само в популярното схващане колко вода трябва да изпиваме на ден (защото това е строго специфично за всеки отделен организъм), а това дали да се пие преди, след или по време на ядене. И най-вече дали тази вода е „жива“ или „мъртва“. В българското народно творчество има много мъдрост, а работата ми с индианците Крии ме научиха на това да уважавам познания на дедите за това как да живеем здрави и щастливи. Същото нещо, но вече научно обосновано е доказано от професор Неумивакин", споделя своя опит д-р Пелов.

Стомашно-чревният тракт е най-важният за нашето физическо оцеляване, доброто здраве и добрият външен вид. Най-големите вредители за здравето на човечеството и унищожители на естествената ни среда са ГМО, пестициди, хербициди и антибиотици.

"Стотици хиляди години на организма ни не му се е налагало да се защитава от такива агресори като ГМО и химии, с които се бомбардираме ежедневно, благодарение на агресивната реклама и навлезлите в главите ни клишета. Ако някой си въобразява, че ще се оправи, ще оздравее или ще отслабне, без да промени стила си на живот, много се лъже. Аз лично препоръчвам да се консумира мазно и месо – разбира се, в разумни граници. Месото трябва да не е повече от 25% от количеството приета храна. Мазнината не вдига холестерола и не те прави дебел, какъвто мит има! От растителните мазнини единствените полезни са зехтинът, кокосовото масло, орехово, бадемово масло, както и от гроздови семки. Също така полезни са кравето масло и свинската мас без консерванти. Слънчогледовото и соевото олио са вредни, а за маргарините изобщо няма какво да говорим. Ние не сме създадени да ядем неща, които са се появили през последните 100 г., каквито са растителните масла. Иначе от месата препоръчвам свинско, пилешко, само ако е домашно. Пилешкото от магазина е пълно с всякакви вредни и опасни съставки. Човек трябва да си носи очилата, да чете етикетите и да не купува нищо, на което пише неясни за него неща", съветва специалистът.

Според д-р Пелов пакетираните храни в лъскави опаковки и колбасите тотално трябва да се изключат от менюто ни. Кисело мляко може да се консумира само ако е пълномаслено, за да отслабнете. Всичко, което е нискомаслено, е с добавена захар.

"Задължително търсете кисело мляко домашно производство. Това важи и за сиренето и кашкавала. Не е добре да се пие краве прясно мляко, защото има много лактоза в него. Изобщо моите препоръки се основават на традиционното хранене на българския селянин. По мое време кравето масло беше обявено за много вредно и се препоръчваше да се използва маргаринът като негов добър заместник. Той е по-евтин, но кое е по-важно – да живееш добре или да боледуваш и да пиеш лекарства?", пита риторично медикът.

По принцип генетично таванът на човешкия живот е около 120 години, но заради различния режим на живот, той се намалява и то драстично.

"Когато човек оздравее, тогава отслабва. Резултатът идва много бързо – мои пациенти за 7-8 месеца отслабват с по 40 кг.

Имам още един съвет - като искате да отслабнете, кръшкайте поне веднъж седмично", съветва докторът и, разбира се, най-важното, което със сигурност искате да чуете.