НЕЧУВАНА НАГЛОСТ! Режат 10 дка от парк "Витоша" за хотел на Белослава

Министър Нено Димов иска да оттегли разрешението, съдът не му позволява

Икономика
18:06 - 16 Ноември 2019
19753
НЕЧУВАНА НАГЛОСТ! Режат 10 дка от парк "Витоша" за хотел на Белослава

За първи път площта на парк "Витоша" се намалява от неговото създаване през далечната 1934 г. Отнемането на 10 декара от територията на гордостта и дробовете на София е пред финализиране след дългогодишна правна сага, а земята ще бъде използвана за построяването на хотел от джаз певицата Белослава.

Решението беше подписано от министъра на околната среда и водите Нено Димов и след административна и съдебна сага, продължила почти две години, е на път да влезе в сила, освен ако не бъде отменено от Върховния административен съд.

След протести на природозащитници и редови столичани Димов отмени заповедта. Днес обаче тя отново е на дневен ред, след като съдът не признава оттеглянето й.

В края на 2017 г. Върховният административен съд отсъди, че имотът на Белослава следва да бъде изключен от територията на Природен парк „Витоша”, която е защитена територия още от първата половина на миналия век.

Фамилията на певицата продаде на Брендо земята за баровския комплекс "Оазис"

Приближени до Белослава разкриват, че певицата е планирала да строи хотел в защитената територия заедно с мъжа си Евгени Йонов. Те предвиждали изграждането на 5-етажен хотел. По подобен начин фамилията на Белослава застрои и бетонира и скалите на курортното селце Лозенец по Южното Черноморие в края на 90-те години на миналия век. Тогава бащата на певицата Борислав Стоянов – Доктора изкупи на безценица земите на местните и в разрез със закона стартира активно строителство. Впоследствие земите бяха препродадени с огромна печалба на сенчестия бос Евелин Банев – Брендо, който вдигна мегаломанския хотелски комплекс „Оазис”.