Недостигът на храна може да се окаже по-смъртоносен от войната в Украйна

Обмислят кораби на НАТО да бъдат използвани за транспортиране на зърно

Новини
15:50 - 24 Май 2022
3240
Недостигът на храна може да се окаже по-смъртоносен от войната в Украйна

Недостигът на храна и зърно, причинен от руската инвазия в Украйна, може да се окаже по-смъртоносен от самите въоръжени сблъсъци. Това заяви британският министър на транспорта Грант Шапс пред “Скай нюз”.

Той отбеляза, че има много потенциални начини за извеждане на зърно и други стоки от страната.

Мисля, че е абсолютно наложително да го направим, в противен случай може да настъпи огромен глад, който да намали броя на участниците в самата война, предупреди Шапс.

По-рано британският премиер Борис Джонсън заяви, че страната му ще се опита да помогне на Украйна да изнася зърното си.

Вчера външният министър на Литва Габриелиус Ландсбергис заяви, че военни кораби на НАТО могат да бъдат използвани за транспортиране на зърно от Украйна до страните, които се нуждаят от износа.

Вече стана ясно, че генералният секретар на ООН Антонио Гутериш търси споразумение с Русия, Турция и други страни, за да отключи износа на украински храни към световните пазари и да предотврати потенциален глобален недостиг на храни.

Гутериш е поискал от Русия да позволи някои пратки на зърно от Украйна в замяна на подпомагане за улесняване на руския и беларуския износ на калиеви торове.

Русия затвори черноморските пристанища на Украйна, за да отслаби страната и да завладее нейното крайбрежие.

Руската инвазия в Украйна през февруари увеличи нестабилността на международните финансови пазари, повишавайки цените на суровините и засягайки логистиката.

Украйна беше четвъртият по големина износител на царевица в света през сезон 2020/21 и шести подред износител на пшеница, според данните на Международния съвет по зърното, припомня news.bg.