Недялко Йорданов от болницата: Не виня жената, която пусна фалшивата вест за смъртта ми

Топ
21:00 - 07 Януари 2021
8256
Недялко Йорданов от болницата: Не виня жената, която пусна фалшивата вест за смъртта ми

Чувства между яд и любопитство е изпитал поетът Недялко Йорданов, четейки във Фейсбук фалшивата новина за смъртта си. Това разказа самият той в сутрешния блок на Би Ти Ви в четвъртък, интервюиран от директора на новините на телевизията и водещ на "Тази сутрин" Антон Хекимян.

Във вторник вечер във Фейсбук бе тиражирана фалшивата новина, че известният поет е починал. Учудващо, черната вест се разпространи мълниеносно, препращаха си я десетки хора, включително и публични фигури - журналисти и писатели, без изобщо да я подложат на съмнение. Нищо, че само час по-рано Недялко Йорданов бе публикувал на стената си свой нов стих. Намери се дори и сайт, който да я тиражира, без да е направил елементарна проверка - да се свърже с близки на поета, да потърси информация от ВМА, от здравното министерство, все пак става дума за известна личност. Нещо повече - менте новината стоя цяла нощ в сайта, въпреки че бе своевременно опровергана, вероятно с меркантилната цел да се прави трафик на всяка цена...

Вероятно много хора са повярвали, тъй като самия Недялко Йорданов дни по-рано разкри, че е настанен във ВМА с диагноза коронавирус. При него е и съпругата му - актрисата Ивана Джеджева, която също се е заразила. Състоянието им обаче е стабилно. Фалшивата новина разгневи синовете му, които моментално я опровергаха в социалните мрежи, но въпреки това доста хора я приеха за чиста монета. Два дни по-късно самия Недялко Йорданов "гостува" от болницата в ефира на Би Ти Ви.

„Ядосах се първоначано, впрегнах се, не се потиснах, стана ми любопитно, сетих се, че имам 50 000 приятели в трите си Фейсбук страници, стана ми мило, стана ми съвестно, разтревожих се”, казва той. Картината на емоционалната буря поетът допълни с думите, че не може да вини жената, която е пуснала новината първа (бургазлийката Виктория Джендова - б.р.), като се е позовала на известен бургаски писател.

Изправен пред съобщението за фалшивата си смърт, Недялко Йорданов си припомнил свой роднина, който често пеел песента „Весело бе на моето погребение”, и си представил как би наблюдавал погребалната си процесия отвисоко след смъртта си. Поетът обясни, че здравословното му състояние е добро – няма температура, не е имал пневмония, лежи във ВМА, очаква изписване и благодари на лекарите за усърдието. „Моята болест не е събитие на фона на страшните неща, които стават по света”, добави Недялко Йорданов.

В добра форма е и съпругата му, с която са заедно в болницата, но за пръв път от 53 години спят на отделни легла, подчерта с усмивка той. Поетът изрази и опасения, че вместо да се обедини, както е изглеждало в началото на епидемията, човечеството сега дава израз на страха. „Хората станаха по-лоши и уплашени”, каза Недялко Йорданов.

По повод вестта за мнимата си смърт той сподели и специално написано стихотворение:

Песничката

Песничка имаше… Смешна… Ужасна.
Май беше част от стихотворение.
Свако я пееше вечер на масата:
„Весело бе на мойто погребение“.
С ритъм неправилен… Но със мелодия
шлагерна… влиза ти право в главата.
„Весело бе…“ И не ще да си ходи…
И тананиках я във махалата.
Ето, че днес след толкоз години
си я припомних и стана ми весело…
Само че мойте най-близки роднини
вместо мене си го отнесоха.
Някой написал… И всички научиха…
Вдигнал за мене предсмъртна наздравица.
Двата ми сина и трите ми внучета
Фейсбук е по-бърз и от светкавица.
И се ядосах тогава… Признавам…
Как така… Имам си сума ти време…
Колкото толкова… Но ми остава…
Никой не може да ми го отнеме…
Жив съм си… Гневна сълза ще избърша…
Някой засмя се… А друг заплака…
Толкова работа имам да върша…
А тази песничка нека почака.

6 януари 2021 г.
8 ч. 5 м. сутринта

Същевременно в четвъртък вечерта по-малкия син на поета - журналиста Недялко Недялков, издател на сайта "Пик" и в. "Ретро", написа на личната си страница във Фейсбук, че "историята с мнимата смърт на моя баща няма да се размине просто така". "Все е имало дъна в привикналия на всякакви свинщини публичен живот, но такова чак не помня - да умориш часове и часове наред жив човек, да подведеш цял народ, че вече не е между живите и да не кажеш поне едно "извинявай", пише Недялков, който вероятно ще предприеме съдебни мерки срещу разпространителите на фалшификата.