Неймар влиза в затвора за 5 години?

Бразилецът ще се изправи пред испански съд в началото на следващата седмица по делото за корупция и измама

Спорт
11:22 - 14 Октомври 2022
2744
Неймар влиза в затвора за 5 години?

Неймар ще се изправи пред испански съд в началото на следващата седмица по делото за корупция и измама, предизвикано от разследването на трансфера на футболиста от Сантос в Барселона през 2013.

Максималната присъда може да бъде до пет години затвор.

Делото ще започне в понеделник в Барселона. В него ще бъде разглеждана сделката, в която участие са взели Неймар, неговите родители, двата клуба, президентите на Барса Хосеп Мария Бартомеу и Сандро Росел, както и тогавашният им колега от Сантос Одилио Родригес.

Делото бе образувано в следствие на жалба от бразилската инвестиционна компания ДИС, която притежаваше 40 процента от правата на футболиста и трябваше да вземе огромен дял от трансфера. От фирмата твърдят, че не са получили парите, тъй като обявената официално сума е била криминално занижена.

Неймар, който е ключов футболист в селекцията на Бразилия за световното първенство в Катар през следващия месец, отхвърля обвиненията, но загуби обжалване пред испанския Въховен съд през 2017. Това даде ход на делото в Барселона.

Адвокат Бейкър Макензи, който ще защитава Неймар в съда, заяви за агенция Ройтерс, че испанските власти "нямат юрисдикция и не могат да съдят семейството" на футболиста, тъй като трансферът е извършен от бразилци в родината им.

Испанската прокуратура иска две години затвор за Неймар и глоба от 10 милиона долара, а също така петгодишна присъда за Росел и глоба от 8.4 милиона за Барселона. ДИС пък съди клубовете и семейството на Неймар за 149 милиона евро.

Росел също отхвърля обвиненията, а Бартомеу не пожела да коментира публично делото преди началото му.

ДИС закупи 40 процента от правата на Неймар за два милиона евро, когато футболистът бе на 17 години. При трансфера в Барса от испанския клуб обявиха, че той възлиза на 57.1 милиона евро, 40 милиона от които бяха прибрани от семейството на бразилския нападател. Така компанията получи 40 процента от оставащите 17.1 милиона, които бяха платени на Сантос.

"При трансфера на Неймар не бе избрана най-високата оферта. Имаше клубове, които предлагаха до 60 милиона евро", заяви адвокатът на компанията Пауло Насер на пресконференция в Барселона в четвъртък.

Адвокатите на Неймар защитават сделката с това, че трансферният пазар във футбола не следва законите за защита на конкуренцията.

"Трансферите на футболистите зависят най-вече от собствената им воля. Играчите не са стока. Следователно, Неймар е личност, която има собствена воля", заяви Макензи за Ройтерс и добави, че нападателят има писмено разрешение от Сантос да води сам преговори с други клубове.

Неймар е задължен да присъства лично на първия ден от делото в понеделник. Футболистът, неговите родители, Росел и Бартомеу ще дадат показанията си следващия петък.