Неизправен кабел причинил най-тежкия пожар в Гърция

При огнената стихия загина една жена и изпепели 10 000 хектара близо до Атина, с обща площ колкото Париж

Новини
10:04 - 16 Август 2024
1446
Неизправен кабел причинил най-тежкия пожар в Гърция

Неизправен електрически кабел може да е причинил най-тежкия горски пожар в Гърция тази година. Това съобщиха източници близки до разследването на пожара, при който загина една жена и изпепели 10 000 хектара близо до Атина, с обща площ колкото Париж. Пожарът, започнал на 11 август, в рамките на един ден избухна от гора край град Варнавас, на 35 км от столицата, и обхвана северните предградия на Атина, някои от които никога преди това не са виждали горски пожар.

В рамките на разследването властите разпитаха жителите на Варнавас за причините за пожара. 76-годишен мъж заяви, че дървен електрически стълб пред дома му, на който имало разхлабен кабел, закрепен за него със закачалка, може да го е предизвикал, съобщиха разследващи. Този сценарий е водещ при разследването, което трябва да приключи през следващите месеци, заяви служител, запознат с разследването. Обмисля се и възможността за умишлен палеж. Служител на пожарната, който отказа да бъде назован, заяви, че като начална точка на пожара е определен район в близост до електрически стълб.

От години горските пожари са често срещана характеристика на гръцките лета, като много от тях се дължат на доброволни или недоброволни палежи, къси съединения или понякога на природни причини. През 2023 г. в страната са регистрирани повече от 8000 горски пожара. През последните години рискът от такива пожари се повиши от изменението на климата, което доведе до по-топло време и по-малко дъждове.

Прокураратурата изпрати инженери, които да разследват причината за последния горски пожар.

Гръцкият оператор на електропреносната мрежа HEDNO съобщи, че не е открил доказателства за неизправност. "Нямаме данни, че се е случило нещо нередно, като например късо съединение", заяви служител на HEDNO пред Ройтерс и добави, че само съответните органи са отговорни за определяне на причината за пожара.

Местните медии цитират жители, които са чули експлозии преди избухването на пожара. Други твърдят, че първоначално е имало два пожара. По-слабият вятър е успокоил пожара, който е обхванал разстояние от 40 км, преди да достигне до атинските предградия Пентели и Врилисия, където загина една жена. Въпреки това, служителите предупредиха, че са възможни нови избухвания, тъй като се очаква ветровете отново да се усилят.

Бързо разпространяващият се пожар в неделя избухна на фона на продължилата цяла седмица тревога за висок риск от пожари поради високите температури и бурните ветрове. Тази година Гърция преживя най-топлата си зима и се очертава да преживее най-горещото си лято, като в много райони дъждовете са оскъдни, което според пожарникарите е рецепта за пожарни бедствия.

"Пожарът започна много далеч оттук, вероятно от електропровод и за нула време изпепели всичко", разказва 78-годишният жител на Варнавас Джанис Циминис.