Нека бъде карнавал! (СНИМКИ)

След тригодишна ковид пауза кукерският фестивал „Сурва“ в Перник „избухна“ по-шумен и по-пъстър от всякога

Новини
16:10 - 27 Януари 2023
3743
Нека бъде карнавал! (СНИМКИ)

Перник отново е карнавална столица на Балканите! След тригодишна пауза заради мъчителната водна криза и ковид пандемията фестивалът на маскарадните игри „Сурва“ се възражда в Перник - по-шумен и по-пъстър от всякога.

Фестивалът стартира тази сутрин, но официалното му откриване е тази вечер в 18 ч. Перничани очакват на официалната церемония да се появи и президентът Румен Радев, под чийто патронаж е тазгодишното издание на „Сурва“.

След тригодишна пауза Перник отново е карнавална столица на Балканите

Интересът към маскарадните игри тази година е небивал - рекордните над 10 хиляди участници от 130 групи от страната са заявили желание да дефилират по улиците на Перник. Отделно се чакат 15 групи с международни участници - основно от балканските страни.

Дефилетата на маскарадните групи започнаха още от петък, за да могат всички желаещи да покажат традицията на своя регион

За първи път в над 50 годишната история на Международния фестивал на маскарадните игри „Сурва“ маскарадните дефилета ще се проведат в три дни.

Още преди официалното откриване в петък над 1700 участника дефилираха през централния градски площад. Мразовитата утрин започна с детска „Сурвакариада“, в която се включиха ученици от пернишките училища (те се сдобиха с неучебен ден заради фестивала). В 13:00 ч. започна дефилето на 21 маскарадни групи от цялата страна, сред които кукери от областите Видин, Шумен, Ямбол, Силистра, Смолян, Бургас и Стара Загора и сурвакари от Пернишко.

Пернишкият „Сурва“ е най-старият фестивал на маскарадните игри в България. Първото му издание е на 16 януари 1966 г.

Международният фестивал на маскарадните игри „Сурва“ се организира от Община Перник и фондация „Култура Перник“, с финансовата подкрепа на Министерство на културата и Национален фонд „Култура“, „Конкурс за субсидии за проекти с национално значение за 2022 г.

Дефилетата ще продължат и в следващите два дни, като хиляди носители на традицията ще преминат през площад „Кракра“. Официалното закриване на фестивала е в неделя от 19 ч.

Фестивалът е най-голямото зимно събитие в България и един от най-големите в Европа. „Сурва“ се организира от Община Перник от 1966 година. От 1985 г. има статут на международен. През 1995 г. Перник е приет за член на Федерацията на европейските карнавални градове. На 26 юни 2009 г. по време на тържествена сесия на Общинския съвет в Перник, президентът на ФЕКГ Хенри ван дер Кроон обявява Перник за европейска столица на сурвакарските и кукерските традиции. През 2014 г. Перник и фестивалът „Сурва“ попадат в класацията на списание National Geographic за Световни зимни топ дестинации. От 2008 г. Международният фестивал на маскарадните игри се провежда ежегодно в последните събота и неделя на месец януари.

Най-атрактивният му акцент е двудневното състезателно дефиле на маскарадни групи от страната и от чужбина.

Международният фестивал на маскарадните игри „Сурва“ в Перник e най-авторитетната в България и Европа изява на традиционни народни игри и обичаи с маски. Той популяризира достигнали до днес варианти на древна обредност, част от българската фолклорна традиция. С конкурсната си програма фестивалът е среща сурвакари, кукери, бабугери, джамалари и много други. Ежегодно във фестивалната надпревара участват хиляди носители на традицията от всички етнографски райони на България и гости от Европа, Азия и Африка. Участниците идват в Перник заради емоцията, веселбата, за да споделят магията на „Сурва“, да се почувстват обновени, да си пожелаят здраве и късмет.

Никой няма да остане гладен...

Гостите на Перник ще имат възможност да се насладят на произведения на българското приложно изкуство и да си купят неповторим сувенир

Ако няма какво да правите през уикенда - заповядайте в Перник. Местните обещават, че този уикенд ще посрещнат гостите си на площада, а не както според злите езици поверява традицията - в поликлиниката. Не ви съветваме да тръгвате с кола - паркирането през уикенда ще бъде силно затруднено, въпреки че три училищни двора и десните платна на най-големия булевард в града - 7-километровият „Юрий Гагарин“, ще бъдат превърнати в паркинг.

От столицата до Перник най-лесно се стига с влак. Пътуването отнема (обичайно) около 50 минути, като специално за фестивала влаковете ще пътуват с делнично разписание. Билетът за възрастен в двете посоки струва само 4 лв.

Снимки: Авторът