Немски журналист пред Lupa.bg: И у нас се краде, но в България е безочливо

Новини
18:00 - 29 Юли 2020
5575
Немски журналист пред Lupa.bg: И у нас се краде, но в България е безочливо

"Навсякъде по света политиците крадат, това си е заложено в природата им, в човешката природа, ако щете. Въпросът е какво се прави и какво остава след тях. Разбира се, никой не иска да се оттегли от властта доброволно, а на повечето амбициите им се простират до Европейския парламент. Това вече е различно", заяви пред Lupa.bg Кирх Нибауер, който от доста години е журналист на свободна практика, а неговата тясна специалност са Балканите.

53-годишният представител на четвъртата власт в Германия се нагърби да анализира ситуацията в България към днешна дата.

"Със сигурност нещата ще се оправят, но въпросът, който вълнува всички хора, е кога. Е, това никой не може да каже, никой не се дава без бой.

Веднъж докопали се до сладкия кокал, политиците не искат да го пуснат - навсякъде е така, не само в България.

Надявам се да няма кръвопролития и всичко да стане по мирен начин. Явно вече сте тръгнали в тази посока - подмяна на статуквото, от което народът ви не е доволен. Така беше и в Румъния, така е и в Сърбия в момента. Всеки човек иска да е свободен и да си извоюва права, които да му дават спокойствие", продължи той.

"Мога да ви кажа за сравнение, което на някои може и да не се стори удачно, но в Германия властта също краде. Не си мислете, че тук хората на високите етажи са по-различни от останалите по света. Но знаете ли къде е голямата разлика? В това, което народът получава.

Тук има достатъчно за всички и не случайно голяма част от европейците искат да дойдат в Германия, за да си уредят живота и бъднините, както и бъдещето за своите деца. Разбира се, данъците според някои са убийствени, в някои провинции стигат до 50 процента, но срещу това получаваш адекватно медицинско обслужване, детски гради, обучаване в училищата, университетите са безплатни почти всички.

Да не говорим за пътищата, които са построени качествено, а съответно и автомобилите ни се запазват по-дълго", разясни Нибауер.

"Ние сме голяма държава, с големи ресурси и капитали, основната движеща сила на Европа. Мнозина не биха си представили сега Европейския съюз без Германия. Тук се краде два пъти повече, откъдето и да е другаде на Стария континент, мога да ви уверя в това. Но вече отбелязах къде е голямата разлика. На Балканите, и в частност в България, се краде поголовно, безочливо, безпардонно. Оттам идва и негодуването на народа ви, защото той със сигурност не е сляп. Има за определени хора от пая, а за останалите остават трохите.

Анализирал съм и нивото на живот на Балканите. За съжаление, което и вие много добре го знаете и осъзнавате, в България то е най-ниско или поне едно от най-ниските.

Румъния много дръпна в последните години, но там направиха доста промени, в Сърбия винаги са били добре, дори и след войната, която преживяха преди доста време. За Гърция, която е близка по население до България, всичко е казано и изписано, а и за тях винаги ще има повече. Въпрос на външна политика, ако щете. В Северна Македония и Босна и Херцеговина нещата все още не са стабилни, което не може да се каже за Черна гора. Хърватия не я слагам в това число, защото и те самите не се определят като балканци, както. Убеден съм, че ще преболедувате и това и ви го пожелавам! И дано е по-скоро, за да си стъпите на краката", завърши Кирх Нибауер.