Немският вестник FAZ похвали Кирил Петков

Никой БГ премиер досега не е бил категоричен срещу Русия, както настоящия министър-председател, пише авторът Михаел Мартенс

Новини
15:32 - 07 Май 2022
4826
Немският вестник FAZ похвали Кирил Петков

Никой български министър-председател досега не е бил с толкова категорична позиция срещу Русия, както Кирил Петков през последните дни. Това пише кореспондентът за страните от Югоизточна Европа със седалище във Виена Майкъл Мартенс за авторитетния вестник Frankfurter Allgemaine Zeitung (FAZ).

Той публикува анализ, посветен на "исторически важното решение" за България (гласуването в Народното събрание от 04.05.2022 г. - б.р.)

Авторът Михаел Мартенс определя извънредното заседание на парламента по повод изпращането на военно-техническа помощ до Украйна като един от най-важните дебати на българския парламент в последно време.

Очакваната подкрепа за Украйна може да постави началото на промяната в нагласата на България към Русия. Въпреки че не може да се отрече влиянието, с което Русия се е сдобила още от Руско-турската Освободителна война през 1878 г., в материала се отбелязва, че България не винаги е била на страната на Русия и се дава пример със световните войни.

Тези времена обаче отминаха – пише кореспондентът на FAZ, реферирайки към историята.

Статията акцентира и върху изказването на българския премиер по време на посещението му в Киев, а именно: че пред България стои "цивилизационен избор" да застане на страната на демократичния свят, както и желанието на премиера да се върне в Киев, за да празнува победата на Украйна.

Освен на категоричната позиция на българския премиер, който осъжда войната и непровокираната агресията от страна на Русия спрямо цивилното население на Украйна, немското издание обръща внимание и на договорената помощ по време на срещата на премиера с президента Володимир Зеленски в Киев: Варна да се превърне в логистичен хъб за износа на зърнени продукти от Украйна. Към това се прибавя и възможността в България да се поправя украинска военна техника и твърдото убеждение на Кирил Петков, че мнозинството ще подкрепи предложението.

Положителни са коментарите на FAZ и по отношение на вицепремиера Асен Василев и твърдата му позиция, че България не може и няма да бъде васална държава.

Мачът, в който някой се опитва да ни казва какво да правим, да ни насилва и изнудва, приключи. България трябва да помогне на Украйна да победи, защото иначе цяла Източна Европа я грози опасността да се превърне във васален придатък на Русия, обобщава изданието.

Снимка: Агнес Методиева