Нено Димов: Битовото отопление и транспортът са виновни за мръсния въздух

София е сред 20-те най-замърсени градове в Европа, но далеч не е на първо място

Новини
17:35 - 15 Декември 2019
1484
Нено Димов: Битовото отопление и транспортът са виновни за мръсния въздух

Решавайки проблема с битовото отопление и транспорта, ще решим проблема с мръсния въздух в страната. Това каза министърът на околната среда и водите Нено Димов, в интервю за предаването „Неделята на Нова“ по Нова телевизия.

„София е сред 20-те града в Европа, които са с най-мръсен въздух, но далеч не е на първо място. Основните източници на мръсен въздух, не само в София, а по принцип за страната са битовото отопление и транспорта. Решавайки тези два проблема, в голяма част от градовете в страната би се решил проблема с мръсния въздух. Има някои изключения, където индустрията също оказва сериозно влияние. Вижте каква е ситуацията в София – един от градовете, където през последните 7 години константно се подобрява и каква е ситуацията във Видин, който е един от най-сериозно замърсените градове. Имайки предвид нивото на стандарта на живот на хората, виждате че в София са много по-чувствителни на тема мръсен въздух, защото имат по-големи изисквания, което е съвсем нормално.

Когато човек започне да живее по-добре, започва да има по-големи изисквания и така трябва да бъде“ допълни министър Димов.