Нено Димов подава оставка днес?

Новини
07:00 - 10 Януари 2020
6626
Нено Димов подава оставка днес?

Министърът на околната среда и водите Нено Димов, който вчера бе задържан в кабинета си заради водната криза в Перник и пренощува в арестантска килия на Трето РПУ в София, почти сигурно ще подаде оставка днес. Това пророкуваха пред Lupa.bg двама независими един от друг източници.

Очаква се първия действащ министър-арестант в новата история на България сам да подаде оставката си, преди отстраняването му да бъде обсъждано в Коалиционния съвет между ГЕРБ и Обединените патриоти. Нено Димов е от квотата на патриотите.

Прокуратурата все още не е обявила дали и какви обвинения ще повдигне на задържания за 24 часа министър на екологията. Очаква се по-късно през деня Нено Димов да се сдобие с 3 обвинения - за безстопанственост и за длъжностни престъпления заради източения язовир „Студена” по водната афера в Перник, както и за нерегламентиран внос на опасни отпадъци от Италия.

С обвинение за водната криза в Перник почти сигурно ще се сдобие и бившия областен управител на града Ирена Соколова, която вчера бе задържана за разпит, но по-късно освободена, както и шефът на ВиК – Перник Иван Витанов.

„Разследват се и финансови злоупотреби покрай водната криза. Става въпрос за „подводния” ремонт на язовир „Студена” за 32 милиона лева, уж извършен от водолази от Италия. Има съмнения, че милиони кубически метри вода са източени умишлено от язовира, за да спадне нивото на водата и да бъде улеснена работата на фирмата”, разказва запознат с разследването. Открита е и уличаваща кореспонденция между шефът на ВиК – Перник Иван Витанов с представители на промишлено предприятие. От прокуратурата не потвърдиха информацията на Lupa.bg, че завод на именит пернишки олигарх е точил неправомерно няколко милиона кубически метра вода през 2019 г. от язовир „Студена”, като сметката от над 20 милиона лева даже не е платена.