Неравенство: 4-5 града формират 70% от БВП у нас

Сред предложенията на КНСБ са освобождаване на повече разполагаем доход за най-бедните чрез промени в данъчната политика и развиване на образованието според нуждите на икономиката

Новини
12:30 - 07 Октомври 2023
5122
Неравенство: 4-5 града формират 70% от БВП у нас

4-5 големи града формират 70 процента от брутния вътрешен продукт на страната, и в тях са концентрирани близо три четвърти от всички работещи. Това обяви директорът на Института за социални и синдикални изследвания към КНСБ Любослав Костов по БНР. Синдикатът настоява спешно да бъде изработена стратегия за растеж, намаляване на икономическите неравенства и повишаване на стандарта на живот в България.

"Регионални неравенства, неравенства в доходите, неравенства в богатствата. Страни като България имат нужда от сериозни кохерентна стратегия за растеж и намаляване на икономическите неравенства. Реалната конвергенция такава, която ни сближава към центъра, ако приемем, че центъра е Европейския съюз, всички се намираме в една обща интеграционна общност, такава, която ни сближава помежду регионите.

Има един куп емпирични изследвания, които доказват, че ако редуцираш неравенствата в някои обществено приемливи норми, те способстват карта за демографските процеси, така и за по високия реален икономически растеж. А в България категорично както и да ги мерим с каквито и количествени индикатори, показва, че има голям проблем с неравенствата", коментира Костов. 

Сред предложенията на КНСБ са освобождаване на повече разполагаем доход за най-бедните чрез промени в данъчната политика и развиване на образованието според нуждите на икономиката.