Невероятно: Ограниченията убиват хора!

Куриози
22:30 - 08 Юни 2021
8581
Невероятно: Ограниченията убиват хора!

Ограниченията за намаление на скоростта всъщност са основна причина за повечето челни катастрофи, завършили със смърт.

Статистиката сочи, че повечето катастрофи стават веднага след участъците, в които има ограничение на скоростта и шофьорите знаят, че там има камери.

Явно за българина да кара с 50 км/час е прекалено бавна скорост и изнервен от това нещо, за да навакса, той натиска здраво педала, веднага след знака за ограничение.

Данните на КАТ сочат че почти всички челни катастрофи са в много голяма близост до табелката, показваща край на ограничението.

Като проблем на пътната инфраструктура експертите определят и наличието на прекалено много пътни знаци, които понякога били така нагъчкани един до друг, че оставали неразпознаваеми за по-младите и неопитни шофьори.

Прави впечатление, че напоследък има промяна в смъртните участъци с тежки трагедии.

Например по черноморския път южно от Бургас вече стават значително по-малко катастрофи. Това означава, че все пак шофьорите имат информация кои пътища са опасни и карат по-предпазливо по тях.

Девет са най-опасните пътните участъци в България, в които има най-голяма концентрация на катастрофи с убити и ранени.

Данните, изготвени от пътна полиция, обхващат периода за последните пет години и показват устойчивост на тенденцията.

Три от деветте опасни участъка са на пътя Русе-Маказа, който е с дължина 261 км, показва анализът.

Първият опасен участък е между Русе и Бяла, където на разстояние от 50 км има 7 места с концентрация на пътнотранспортни произшествия.

Между Велико Търново и Дебелец е другата инфарктна точка за шофьорите. Третият най-опасен участък е по същия главен път между Казанлък и Стара Загора.
Един от участъците с най-много катастрофи у нас е Кресненското дефиле по пътя Видин – Кулата. Там има още един рисков участък за шофьорите – при разклона за Драгичево и Рударци.

С голяма концентрация на ПТП е пътният възел при с. Български извор на пътя София – Велико Търново.

Най-опасният участък по главния път на Дуранкулак – Малко Търново е на входа за Варна откъм Златни пясъци. Сред рисковите отсечки от София до Варна е проходът Боаза край Търговище, където е отчетена повишена концентрация на катастрофи с жертви.
Деветият опасен участък е по второкласния път между Прохода на републиката и Гурково.