Невиждано досега: Индия поръча 500 самолета от "Еърбъс"

Това е най-голямата сделка в историята на авиоиндустрията

Новини
19:25 - 19 Юни 2023
6790
Невиждано досега: Индия поръча 500 самолета от "Еърбъс"

Европейският производител "Еърбъс" (Airbus) обяви, че е спечелил най-голямата сделка за покупка на самолети в историята с поръчка за 500 теснофюзелажни самолета от индийския нискотарифен превозвач "ИндиГоу" (IndiGo).

Сделката бе оповестена от "Еърбъс" в деня на откриването на Международния аерокосмически салон в Париж - Льо Бурже, предаде Ройтерс.

Това е най-голямата сделка в историята на авиоиндустрията по брой самолети

и засенчва сделката от февруари, при която местният конкурент на "ИндиГоу" - "Еър Индия" (Air India) поръча наведнъж 470 самолета - 250 от "Еърбъс" (от които 210 теснофюзелажни и 40 големи), и още 220 от "Боинг" (Boeing). 

Двата най-големи превозвача в Индия очакват рязко разширяване на регионалното търсене на пътувания.

"Това е само началото. С растежа на Индия (и) растежа на индийския авиационен пазар (...) това е подходящият момент за нас да направим тази поръчка", каза по време на пресконференция главният изпълнителен директор на "ИндиГоу" Питър Елберс.

Самолетите трябва да бъдат доставени между 2030 г. и 2035 година.

След подписването на сделката главният изпълнителен директор на "Еърбъс" Гийом Фори каза, че е преждевременно да се мисли за темпове на производство на теснофюзелажни самолети, по-високи от планираните 75 машини на месец.

"ИндиГоу" обслужва почти 60 процента от индийския вътрешен пазар на въздушни пътувания.