Невиждано досега: САЩ екзекутират джендър

Адвокатите на първата открито транссексуална жена молят губернатора на Мисури за помилване

Новини
11:13 - 17 Декември 2022
6812
Невиждано досега: САЩ екзекутират джендър

Първата открито транссексуална жена, която ще бъде екзекутирана в САЩ на 3 януари със смъртоносна инжекция, моли губернатора на Мисури за милост, позовавайки се на проблеми с психичното здраве.

Адвокатите на Амбър Маклафлин, сега на 49 години, в понеделник помолиха републиканския губернатор Майк Парсън да го/я пощади.

Маклафлин беше осъден/а за убийството на 45-годишната Бевърли Гюнтер на 20 ноември 2003 г. Гюнтер е изнасилена и намушкана смъртоносно в окръг Сейнт Луис.

По това време Маклафлин все още е мъж и се подвизава с името Скот Маклафлин. Убиецът и жертвата са в проблематична връзка с многократни раздели и събирания.

Снимка на Скот Маклафлин от 2017 година, преди убиецът да започне превръщането си в жена

Не е известен случай на открито транссексуален затворник да бъде екзекутиран в САЩ досега, според Информационния център за смъртните наказания.

„Грешно е, когато някой бъде екзекутиран независимо от всичко, и се надявам, че това няма да се случи“, каза федералният обществен защитник Лари Комп.

„Амбър показа голяма смелост да прегърне коя е тя като транссексуална жена, въпреки потенциала хората да реагират с омраза, така че се възхищавам на нейната проява на смелост.“

Докато се прехласва по смелостта на убиеца да прегърне истинското си “аз”, не се чува и дума за жертвата и за тежкото престъпление.

В молбата за помилване адвокатите на Маклафлин посочват травматичното детство и психичните проблеми на Скот/Амбър, които журито никога не било чуло. Приемен родител търкал изпражнения в лицето й, когато била малко дете, а осиновителят й я зашеметявал с електрошок, според писмото до Парсън.

Тя се е опитвала да се самоубие няколко пъти, както като дете, така и като възрастен.

Говорителят на Парсън Кели Джоунс каза, че кабинетът на губернатора преразглежда молбата за милост.

„Това не са решения, които губернаторът взема с лека ръка“, каза Джоунс в имейл.

Адвокатите на Маклафлин трябва да се срещнат с Парсън във вторник.

Съдия осъди Маклафлин на смърт, след като съдебните заседатели така и не можаха да вземат тежкото решение: смърт или доживотен затвор без право на замяна.

Федерален съдия в Сейнт Луис нареди ново изслушване на присъдата през 2016 г., позовавайки се на опасения относно ефективността на съдебните адвокати на Маклафлин и грешните инструкции на съдебните заседатели. Но през 2021 г. състав на федералния апелативен съд възстанови смъртното наказание.

Мисури е екзекутирал само една жена преди това, каза в имейл говорителката на отдела за наказания на щата Карен Поджман.

За читателите ни правим уточнението, че транс жените са биологично родени мъже. Ако при прехода си в другия пол не претърпят хирургически интервенции, те запазват половите си органи. Не е известно докъде е стигнал “преходът” на убиеца.

Адвокатите на Маклафлин споделят, че преди това тя е била в стая с друга транссексуална жена, но сега живее в изолация, което е знак за предстояща  екзекуция.

9% от затворниците в Мисури са жени и всички от тях със смъртна присъда са затворени в Поправителния център в Потоси

„Изключително необичайно е жена да извърши углавно престъпление, като например брутално убийство, и още по-необичайно - жена, както беше в случая с Маклафлин, да изнасили и убие жена“, твърди Поджман.

Мисури екзекутира двама мъже тази година. Кевин Джонсън, 37-годишен, който беше осъден за убийство на полицай от района на Сейнт Луис. Кармен Дек почина от смъртоносна инжекция през май за убийството на Джеймс и Зелма Лонг по време на обир в дома им в Де Сото, Мисури, през 1996 г.

Припомняме, че миналия месец индивид с проблематична полова идентичност разстреля петима и рани още 20 души в гей бар в Колорадо.