Невредими остават дрехите на хората факли

По цял свят се случват необясними запалвания

Мистика
17:02 - 23 Септември 2022
4704
Невредими остават дрехите на хората факли

Още в древните египетски папируси са описани случаи на самозапалване на хора. Човекът се превръща в пепел, още преди дрехите му да се запалят. Човешкото тяло е 70-80% вода, възможно е да се изгори само с помощта на силни горивни агенти. И по дефиниция не може да се запали спонтанно. Случаите на спонтанно запалване на хора обаче са описани не само в древноегипетски папируси, но и в средновековни хроники, а от 20 век започват да се записват в полицейски доклади.

На 26 февруари 1905 г. в село Бутлокс-Хеб (Хемпшир, Великобритания) къщата на Кейли изгоряла. Въпреки че телата на обитателите се превърнали в нещо като въглищна маса, мебели, завеси, килими и други запалими предмети не били засегнати.

На 13 май 1907 г. в околностите на град Динопор (Индия) полицията открива овъглен труп на жена в дрехи, напълно недокоснати от огъня.

На 7 април 1919 г. в къщата му е открит овъгленият труп на писателя Джордж Темпъл. Долната част на тялото е изгоряла напълно. Панталоните на писателя не са повредени. В джоба му са недокоснати от огъня хартиени банкноти.

През ноември 1960 г. в околностите на Пиквил (Кентъки, САЩ) полицаи откриват телата на 5 мъже в кола, паркирана отстрани на пътя. Въпреки че телата на петимата са напълно изпепелени, дрехите им са напълно запазени. В колата няма и следа от сажди.

Във всички описани по-горе случаи източникът на пожара е самото човешко тяло – това са заключенията на полицейските експерти.

Може би ченгетата грешат? Може би всеки от епизодите е бил добре прикрито убийство от „полтъргайст“? Но как тогава да се тълкуват показанията на свидетели, които лично са наблюдавали самозапалването на живи хора?

На 27 август 1938 г. на бал в Челмсфорд (Есекс, Великобритания) Филис Нюком избухва в пламъци, докато танцува. Въпреки че околните успяват да хвърлят върху нея покривка и да потушат пламъците, 22-годишното момиче загива. Свидетели са много хора.

През февруари 1970 г. 89-годишната Маргарет Хоган избухва в пламъци на автобусна спирка в Дъблин, Ирландия. Очевидци са над десет души. Всички свидетели твърдят, че тялото е изгоряло от огън, който сякаш е избухнал отвътре от тялото на жената.

Лекарите също регистрират подобни случаи.

През май 1989 г. 27-годишен инженер от Будапеща пада мъртъв в Унгария. Аутопсията показва, че вътрешните органи на младия мъж са се превърнали във въглен. През април 1990 г. 4-годишният Тонг Танян е отведен в една от болниците в провинция Хунан (Китай). От порите на момчето периодично излизат малки огнени езици. Лекарите не могат да установят причината за странното явление, но установяват, че това се случва, когато момчето е разтревожено или развълнувано.

Тонга е уникален, но не единственият оцелял от „хората факли“.

През декември 1916 г. собственикът на хотел в Дувър (Ню Джърси, САЩ) намира икономката си на пода в хола, изгоряла, но жива. На 15 март 1942 г. в банката на Блумингтън (Илинойс, САЩ) служител А. Тройър избухна точно на работното си място. Спасен е.

Джак Ендъм (Джорджия, САЩ) заспива на 12 ноември 1974 г. Събуждайки се 4 дни по-късно, той открива изгаряния по гърдите, гърба и краката. Дясната му ръка е овъглена.

На 9 октомври 1980 г. Джина Уинчестър избухва в пламъци, докато шофира колата си. Тя оцелява, въпреки че получава тежки изгаряния.

Специалните служби и изследователи на аномални явления разговарят с повечето от изгорелите, но оцелели. Никой от потърпевшите не казва нищо, което може да насочи към откриване на причината за странното явление.

Сред „хората факли“ няма медиуми, екстрасенси, няма НЛО, „зелени човечета“.

Има повече от 10 версии за причините за самозапалването на хората. Една от тях е на Брад Стайгър, изследовател на паранормални явления. Той смята, че феноменът се дължи на нарушаване на нормалния поток на времето.

Какво представлява горенето от гледна точка на химията - нормален окислителен процес. Реакциите на окисление при хората протичат постоянно, само с много бавни темпове. Ако обаче скоростта на реакцията се увеличи? Интересна теория, но тя не дава абсолютно нищо. Как, поради каква причина, протичането на времето се ускорява и така дните и часовете се компресират в секунди и мигове? Брад Стайгър заменя една гатанка с друга.