Ница изхвърля Ман Юнайтед в Лига на конференциите?

Спорт
17:00 - 27 Май 2024
6422
Ница изхвърля Ман Юнайтед в Лига на конференциите?

Манчестър Юнайтед буквално спаси сезона си в последния възможен момента, след като триумфира с ФА Къп и по този начин си осигури място в евротурнирите, което не успя да постигне посредством първенството.

С днешна дата “червените дяволи” трябва да играят в Лига Европа, но е съвсем реално 20-кратните шампиони на Англия да трябва да се прехвърлят в по-слабия по сила турнир - Лигата на конференциите.

Причината за това е правилото на ФИФА за собствеността на повече от един клуб. Компанията на сър Джим Ратклиф INEOS придоби 27.7% от Манчестър Юнайтед, но със задължението да инвестира още 245 милиона паунда в инфраструктурата на клуба.

Според някои информации това ще увеличи дела на компанията до повече от 30%, което вече представлява проблем съобразно споменатото правило, тъй като Ineos притежава и френския Ница.

УЕФА забранява на два клуба, собственост на една и съща организация, да играят в един и същи турнир. Ница завърши на пето място в Лига 1 и също се класира за участие в Лига Европа. Според наредбите в тази ситуация предимство има отборът, който е с по-високо класиране в съответното първенство. Това очевидно е френският тим.

Изходът е или INEOS да намери начин да намали дела си в един от двата клуба, или единият от тях да бъде преместен в Лигата на конференциите.

Официалната позиция на Ineos e, че се води активна комуникация с УЕФА и ще бъде намерено решение на казуса.

След двубоя от последния кръг на Лига 1 срещу Лил президентът на Ница Жан-Пиер Ривер заяви следното: “Трябва да се направят някои корекции. Няма да навлизам в подробности, но това не представлява проблем".