Нидерландия се позабавлява с Белгия

Спорт
09:14 - 04 Юни 2022
3104
Нидерландия се позабавлява с Белгия

Нидерландия разгроми с 4:1 Белгия в мач от група 4, Лига А на Лигата на нациите. „Лалетата“ направиха много силен мач и разнищиха домакините с бързи нападения.

Стивън Бергвайн, Дензъл Дъмфрис и Мемфис Депай отбелязаха попаденията за „оранжевите“, като нападателят на Барселона се разписа на два пъти. Почетният гол за „червените дяволи“ беше дело на Мичи Батшуай дълбоко в добавеното време.

След успеха нидерландците поведоха временно в групата. В другия мач от групата, който се изигра преди два дни, Полша срази с 2:1 Уелс у дома.

В 12-ата минута Белгия създаде първата опасност на стадион „Крал Балдуин“. Тимоти Кастане си освободи пространство за изстрел, но стреля в гредата.

Няколко минути по-късно „лалетата“ отговориха. Бергвайн отне топката при грешка на белгийците. Той изведе Стивън Бергхаус, чийто удар беше право в тялото на Симон Миньоле.

Пет минути преди почивката Нидерландия излезе напред в резултата. Бергвайн получи с гръб към вратата. Той се обърна и с удар от границата на наказателното поле преодоля Миньоле за 1:0.

Малко след гола главният съдия посочи бялата точка за игра с ръка на Кастане, но след преглед с ВАР реферът коригира решението си. В интерес на истината топката срещна лицето на играча, а не ръката му.

В началото на втората част „лалетата" удвоиха преднината си, възползвайки се от нова грешка на Белгия. Бергхаус изведе в коридор Депай, който с безпощаден удар по диагонала не остави шансове на Миньоле.

Час игра след началото Нидерландия направи резултата класически. Миньоле отрази изстрел на Бергхаус, но Миньоле отрази. Топката попадна в Дейли Блинд, който от аутлинията с остро подаване по земя поднесе на Дъмфрис. За него остана най-лесното – да порази мрежата на празна врата.

Секунди по-късно селекцията на Луис ван Гаал нанесе четвърти удар. Блинд беше намерен с дълго подаване на Върджил ван Дайк. Бившият играч на Ман Юнайтед свали с глава към Депай, който с красив удар прати топката в мрежата.

Дали защото Нидерландия се отпусна или най-сетне Белгия вдигна оборотите, домакините натиснаха до края на мача.

В 78-ата минута попадение на Кастане не беше зачетено заради засада. Все пак Белгия стигна до почетния гол в последната минута от добавеното време. Тоби Алдервейрелд центрира меко в наказателното поле. Батшуай се измъкна зад защитниците на Нидерландия и с от близко разстояние прати топката в мрежата.