Нидерландия въвежда вечерен час

Новини
18:32 - 20 Януари 2021
1763
Нидерландия въвежда вечерен час

Нидерландското правителство счита за необходимо да наложи вечерен час, за да предотврати разпространението на коронавируса.

Това съобщи на пресконференция изпълняващият длъжността министър-председател Марк Рюте, цитиран от TACC.

Според него правителството предлага да се въведе комендантски час от петък вечерта, 22 януари, от 20:30 до 04:30 местно време. През този период на хората ще бъде разрешено да се придвижват по улиците само ако е абсолютно необходимо, като пътуване до работното място, връщане вкъщи от работа или разходка с кучетата, предаде Фокус.

Мярката все още трябва да бъде одобрена от националния парламент, където няма единство по този въпрос. Освен това правителството е намалило максималния брой гости, които могат да бъдат приети у дома през деня, от двама на един.

Първият случай на коронавирусна инфекция в Холандия е открит на 27 февруари миналата година. Към днешна дата над 921 000 души са заразени с коронавирус в страната, според Националния институт по здравеопазване и околна среда. Над 13,1 хиляди заразени са починали. За да се предотврати разпространението на болестта, от средата на декември 2020 г. в страната беше въведена почти пълна карантина, в рамките на която бяха затворени всички магазини, които не продават храни и стоки от първа необходимост, както и спортни зали и културни и развлекателни институции.

През изминалата седмица броят на ежедневно откритите инфекции и смъртни случаи започна да намалява, но властите считат за необходимо да въведат допълнителни мерки за предотвратяване на разпространението на по-инфекциозния щам на коронавируса.

Със същата цел правителството реши от 23 януари да забрани полетите от страни извън Шенгенската зона, където е разпространен този по-инфекциозен щам, включително Великобритания, Южна Африка и редица латиноамерикански държави.